Zutamrlja 0522a

Beograd 13.05.2022. – Oftalmolozi i udruženje pacijenata sa senilnom degeneracijom makule „Žuta mrlja“ upozoravaju da je oboljenje Žute mrlje najčešći uzrok slabog vida i slepila kod starijih osoba. Blagovremeno prepoznavanje simptoma i redovni pregledi očiju ključni za očuvanje vida.

„Od senilne degeneracije makule, oboljenja žute mrlje, bolesti centralnog dela oka boluje preko 20 miliona ljudi širom sveta. Kako ova bolest, ukoliko se ne leči blagovremeno i odgovarajućom terapijom, dovodi do gubitka vida u centralnom delu vidnog polja, pa čak i do slepila kod osoba starijih od 50 godina, od velike je važnosti da se svako ko primeti simptome, javi svom oftalmologu na vreme“, poručeno je na događaju koje je organizovalo udruženje Žuta mrlja, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom oboljenju.

Senilna degeneracija makule, bolest centralnog dela oka - makule, obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina. Incidenca se povećava sa starenjem i rezultira gubitkom vida u sredini vidnog polja, ograničavajući ove osobe u obavljanju velikog broja svakodnevnih aktivnosti, poput čitanja, pisanja, upravljanja vozilom.

Zutamrlja 0522e

„Veoma često, rani znaci oboljenja žute mrlje mogu ostati neprimećeni, tako da je najbolji način da se bolest otkrije na vreme - redovan pregled oftalmologa. Uobičajeni znak senilne degeneracije makule je prisustvo sitnih, žutih nakupina u makuli (druze), koje se mogu videti prilikom pregleda oka“ naglašava prof. dr Sofija Davidović i ohrabruje sve osobe starije od 50 godina koje primete bilo kakve promene u centralnom vidu ili gubitak sposobnosti da vide detalje, da se obrate svom oftalmologu.

Rizik od nastanka SDM povećava se sa godinama i obično razvija postepeno i bezbolno, a znaci i simptomi bolesti se mogu razlikovati u zavisnosti od tipa makularne degeneracije. Prvi znak SDM može biti potreba za više svetlosti kada se nešto radi na blizinu. Novinski članci mogu postati teži za čitanje, vreme koje pokazuju kazaljke na satu je nejasno, ravne linije postaju talasaste ili krive, a u centralnom vidnom polju se javlja zamućenje. Osnovna karakteristika uznapredovale forme ove bolesti je stvaranje novih, fragilnih krvnih sudova u makuli i njihovo propuštanje tečnosti i krvarenje koje ugrožava centralni vid.

Prof. dr Sofija Davidović upozorava da vid, način i kvalitet života pacijenata počinju dramatično da se pogoršavaju kada se ovo stanje razvije na oba oka. Ipak, najčešće vid oslabi prvo na jednom oku, dok na drugom, ostaje očuvan godinama, zbog čega ovu bolest treba pažljivo pratiti i na vreme i adekvatno lečiti.“

Zutamrlja 0522d

Lečenje ovog oboljenja usmereno je na eliminaciju tečnosti i održavanje mrežnjače suvom, što je više i duže moguće. Prema rečima prof. dr Davidović, oboljenje žute mrlje se najčešće leči injekcijama lekova iz grupe inhibitora angiogeneze, tzv. anti-VEGF lekova u oko, koji pomažu u sprečavanju nastanka novih, propusnih krvnih sudova i dodatnog nakupljanja tečnosti u mrežnjači, budući da tečnost dovodi do daljnjeg gubitka vida.

Pored toga, lekari su saglasni da je neophodno da pacijenti promene određene životne navike, kako bi smanjili rizik od gubitka vida, poput prestanka pušenja, održavanja zdrave telesne težine, redovne kontrola krvnog pritiska, uravnotežene ishrane, upotrebe suplemenata i redovne fizičke aktivnosti.

Zutamrlja 0522b

"Pored stručnog oftalmološkog tima, pacijenti neophodne savete, podršku i korisne informacije mogu dobiti u udruženju pacijenata Žuta mrlja“. Od velike je važnosti imati uz sebe osobu koja razume poteškoće života sa ovim oboljenjem i koja pacijentu može pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i obaveza, kao što su kupovina namirnica ili odlazak na lekarske preglede” izjavio je Rajko Kerić, predsednik ovog udruženja.

Predsednik udruženja, gospodin Kerić je još jednom ponovio važnost informisanja i zdravstvenog edukovanja opšte javnosti o senilnoj makularnoj degeneraciji, o njenoj prevenciji, ranom otkrivanju i sprečavanju oboljevanja od tzv. žute mrlje i poručio svim građanima da, „Ako ne vidite tačno vreme, vreme je za pregled!“


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE