KopaonickoMetodje ikona

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Metodija ili Sveto Metođe. Danas je i slava NP Kopaonik i meštana sela Brzeće koji se okupljaju na svetilištu Kopaoničko Metođe, kao i mnogobrojni žitelji okolnih mesta i turisti.

Metodje 0215
Svetilište Kopaoničko Metođe je iz III veka i nalazi se duboko u šumi ispod litice iz koje teče voda kojoj  se pripisuju lekovita svojstva. Do svetilišta Metođe se dolazi uređenom pešačkom stazom koju održavaju radnici NP Kopaonik kao i meštani sela Brzeće.

DrenovackoMetodje

U okolini Brusa postoji Drenovačko Metođe, sveto mesto posvećeno Svetom Metodiju, gde iz stene izvire voda kojoj  se pripisuju lekovita svojstva. Na ovom svetom mestu do nedavno se na današnji dan 03. jul održavao veliki sabor na koji su tada dolazili meštani Drenove, Graševaca i okolnih sela.

Dan praznovanja svetog Metodija je od davnina je neradni dan kod meštana bruskog i kopaoničkog kraja. Prema predanju 3. jula 1504. godine Turci su naterali rudare da uđu u okno na sveti dan i da kopaju rudu. Ubrzo se desilo vekiko nevreme, koje je izazvalo urušavanje rudarskog okna i svi rudari su poginuli.
Ovaj dan i danas lokalno stanovništvo praznuje kao neradan obilazeći Kopaoničko Metođe a malobrojni i Drenovačko Metođe.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE