MDULS JavnePolitike

Da li znate šta su to javne politike? Koliko puta ste rekli da želite efikasniju javnu upravu sa manje papirologije i jednostavnijim procedurama, bolje zdravstvene usluge i kvalitetnije obrazovanje?

Svojim učešćem možete na neke od stvari da utičete – javne politike daju odgovore na pitanja koja se tiču svih građana i koja su u javnom interesu. Evropska Unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave.

“Javne politike  su grupe mera koje Vlada uvodi kao odgovor na potrebe društva  u cilju uređenja onih oblasti našeg života koje jesu javni interes – da obrazovanje bude savremeno, kvalitetno i konkurentno, a prilike da se zaposlimo veće, da se obezbedi dovoljan broj mesta u vrtićima da bi roditelji mogli da rade, zdravstvene usluge budu efikasne i okrenute pacijentu, kaže direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić. Ona dodaje da odluke koje se tiču unapređenja života i rešavanja nekih problema od značaja za celo društvo, nisu ni malo jednostavne, kaže i dodaje da javne politike treba da predstavljaju naš dogovor koji kvalitet života želimo i kako do njega da stignemo.

Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države. Da bi se iskristalisali prioriteti pomažu konsultacije – sa svim zainteresovanim stranama, jer se tako kroz proces kreiranja javnih politika zapravo i stvaraju dobri zakoni i drugi propisi.

„Mislim da tu mediji mogu da odigraju veoma važnu ulogu da pozovu što više građana i zainteresovanih strana da uzmu učešće da se zalažu za ono što je njima bitno i uopšte što je bitno svim građanima“, kaže direktorka RSJP i kao polaznu tačku postavlja podnošenje inicijativa.
„Mi imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas“, kaže ona.

Kao jedan od boljih primera postupka kreiranja javnih politika Ninoslav Kekić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike navodi Vladin program E-papir.

„Reč je promeni regulative i pojednostavljenja postupaka pred javnom upravom te samim tim kroz inicijative privrede koje su bile upućene konkretno za određene postupke, kao što je npr ukinuta obaveza privrednika da prijavljuje novozaposlene preko M4 obrasca i time postignuta ukupna ušteda za njih na godišnjem nivou od 30 mil evra. Samim tim država je prepoznala da su privrednici u pravu i da je potrebno da napravimo reformu tako što će država obavljati te poslove umesto privrednika. Ako je privrednik podatke već dostavio Poreskoj upravi, svaki drugi organ može da koristi te iste podatke. Prednost u reformi kada su u pitanju usluge za privredu jeste u tome što imate mnogo manje osetljivih ličnih podataka te samim tim razmena podataka između organa može i brže i bolje funkcionisati”, objašnjava Kekić.

EU naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave. Branko Radulović sa Projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora naglašava važnost većeg učešća građana.

„Ima jedna izreka koju ekonomisti često koriste da je put u pakao popločan dobrim namerama. Da bi se zapravo sprečile te pogrešne mere javne politike, da se donose loši zakoni da se sprovode neke druge mere koje nisu adekvatne, bilo bi dobro da se prikupi što više informacija, da se sagleda zapravo što bolje postojeća situacija, a bez neke razmene informacija to zaista nije moguće“, kaže on i dodaje da je EU podrškom reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.

izvor i foto:mduls.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE