Cerskimars2022

Šabac 13.08.2022. Trinaesti Cerski marš biće održan u nedelju 14. avgusta u organizaciji udruženja građana "Cerski marš". Skup je, kao i prethodnih godina u 07:00 sati na Trgu šabačkih žrtava.

Svakog avgusta, već 13 godina, u nedelji kada je jubilej slavne Cerske bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu, iz Šapca put Cera kreće kolona sa hiljadama, uglavnom mladih ljudi.

"Ovo je više od 35 kilometara dugačko pešačenje, hodočašće u čast naših predaka, div junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana… To je i test sopstvenih sposobnosti, borba duha i tela. Cerski marš je i naš način da pokažemo svoj stav, svoja ubeđenja. Način da iz dubina prošlosti probudimo gene slavnih predaka. Da se setimo onih osobina koje su im donele i sačuvale slobodu : znanja, upornosti, hrabrosti, zajedništva.

Cerski marš je naš način da znamo ko smo, šta smo i odakle smo. Verujemo da je to jedini način da znamo i kuda dalje treba da idemo.

Cerski marš je način i prilika da pokažemo pravo, lepo lice Srbije. Ono što Srbija zaista jeste, ono što je nekada bila i ono što će, uprkos svemu i u inat svemu uvek biti. Danas je to važnije no ikada. Pokažimo da Srbije i Srba, pored svega i u inat svemu ima i da će je, i da će nas, uvek biti.

Ovogodišnji Cerski marš posvećen je dr Rudolfu Arčibaldu Rajsu, velikom prijatelju Srbije i Srba, a moto ovogodišnjeg marša jeste naziv njegove knjige – Čujte Srbi…" kažu u udruženju građana "Cerski marš"

Podsećamo da je 12. avgusta 1914. godine invazijom austrougara na Šabac i dalje grebenom Cera, počeo uvodni deo Cerske bitke. Do prvih većih okršaja došlo je 15. avgusta kod Tekeriša kada je i zvanično započela Cerska bitka. Sve ostalo je istorija.

Na Ceru

Noć zvezdana vrh bezdana,
među tamno Cerje slazi,
beskućniče s’ Rajne pazi,
ovuda se ne prolazi!

Tu mi s’ vukom drugujemo,
na planinskoj uskoj stazi
i sa pesmom umiremo,
ovuda se ne prolazi!

Tu se bluze tvoje plave,
lobanja se suncu plazi,
iz kostura niču trave,
ovuda se ne prolazi!

Nisi pit’o stare svoje,
pa ti noga drsko gazi,
ovde naše čete stoje,
ovuda se ne prolazi!

Janko Tufegdžić


izvor i foto:cerskimars.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE