Boljevac EUPROradovi0922

Uz podršku Evropske unije (EU) u centralnom delu sela Podgorac u opštini Boljevac počeli su radovi na završetku vodovodne mreže kako bi se obezbedilo stabilno vodosnabdevanje za više od 1.500 stanovnika.

EU je preko programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, obezbedila skoro 180.000 evra dok opština Boljevac učestvuje u projektu sa preko 86.000 evra.

Radovi podrazumevaju izgradnju 2,2 km sekundarne vodovodne mreže u delu Podgorca gde se nalazi i osnovna škola i mesna zajednica, i čine deo napora opštine da reši pitanje vodosnabdevanja u centralnim i seoskim sredinama opštine.

„Radovi na izgradnji vodovodne mreže u Podgorcu, najvećem selu u našoj opštini, su od velikog značaja jer će stanovnici dobiti novi sistem vodosnabdevanja. Mi kontinuirano ulažemo u vodosnabdevanje u opštini, rekonstruisan je glavni cevovod, a posebna pažnja je usmerena na sela u opštini kako bi se obezbedili jednaki uslovi života za sve stanovnike”, rekao je predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović.

U Boljevcu je uz pomoć EU izgrađena i primarna i sekundarna kanalizaciona mreža na desnoj obali reke Arnaute što je poboljšalo kvalitet života lokalnog stanovništva kroz unapređenje higijenskih uslova u ovom delu opštine.

Tokom projekta posebna pažnja će biti usmerena na organizovanje radionica i okruglih stolova na temu očuvanja prirodnih resursa, zelene energije obnovljivih izvora, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti kako bi se svi lokalni akteri aktivno uključili u unapređenje životne sredine kako u selu Podgorac tako i u celoj opštini.

Boljevac EUPROradovi0922a

Rok za završetak radova koje izvodi firma Obradović - Inženjering d.o.o iz Kuršumlije, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Boljevac, je 90 dana.

Projekat u Boljevcu je jedan od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE