GLOBALNO OSNAŽIVANJE ŽENA I JEDNAKOST

G100 UPZSrbije0922

Beograd 27.09.2022. U Beogradu se održava prva Balkanska konferencija Globalne mreže žena G100, koja ima za cilj stvaranje prilika za povezivanje i zajednički rad na međusobnoj podršci i osnaživanju.

Tim povodom konferenciji prisustvuju dr Harbeen Arora, osnivačica globalne mreže žena lidera G100, kao i predsedavajuće različitih sektora G100 iz Slovenije, Albanije i drugih zemalja. U ime srpskog tima, organizatora konferencije, goste je pozdravila predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović-Pantić, koja je u G100 globalna predsedavajuća za sektor (“wing”) malih i srednjih preduzeća. Skupu su se obratili i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Mateo Kolandjeli, regionalni direktor EBRD-a u ulozi G100 Denim partnera za sektor malih i srednjih preduzeća kao i dr Harbeen Arora.

G100 je eminentna mreža najmoćnijih žena lidera u svetu iz svih sfera života, među kojima su dobitnice Nobelove nagrade, bivše šefice država, ministarke, poslovne žene, kao i liderke korporacija i lokalnih zajednica. Ova mreža povezuje 250.000 žena u 120 zemalja, sa vizijom budućnosti i potpune primene principa 50%-50% u zauzimanju visokih upravljačkih pozicija u svim segmentima društva. Cilj G100 mreže je da na realizaciji ovog principa rodne ravnopravnosti mobiliše pet miliona žena do 2025 u celom svetu kroz uspostavljanje mreže žena lidera u 100 sektora u svim zemljama, njihovim regionima i velikim gradovima. G100 je podržan od grupe The Denim Club of 100 He for She Champions, koju čine eminentni lideri oba pola u svim ključnim privrednim i društvenim oblastima.

Ova mreža ima multisektorski pristup kako bi uticala na održivu promenu i omogućila: globalno povezivanje, vidljivost, i poslovanje putem dostupnih platformi ženskih grupa; globalnu prodaju robe i usluga putem e-trgovine u kojima učestvuju preduzeća pod upravom žena; javno zagovaranje i uticaj na donošenje politika i odluka. Konvergencija postojećih platformi za umrežavanje žena lidera omogućava trajni uticaj na primenu principa jednakosti, održivosti i prosperitet za sve.

"Ovo je mreža koja pokreće žene da postanu arhitekte bolje budućnosti, za sve nas i daje značaj i ulogu svakoj liderki koja se dokazala u odredjenom sektoru podržavajući žene na putu ostvarenja pune rodne ravnopravnosti." – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i globalna predsedavajuća za sektor (“wing”) malih i srednjih preduzeća u G100.

G100 okuplja uticajne žene i muškarce koji kreiraju zajedničku viziju budućnosti jednakih mogućnosti za oba pola i sa tim zahtevom u formi preporuka izlaze pred multilaterarne institucije kao što su UN, EU i vlade širom sveta, uključujući i liderske grupe poput G7/8, G20.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE