KaradjordjevicA JoticR0922

Aleksandar I Karađorđević je u tri navrata posetio Brus - dva puta kao prestolonaslednik i jednom kao kralj. Prvi put je posetio Brus 12. oktobra 1909. godine. Drugi put 8. jula 1912. godine. I treći put kao kralj 10. jula 1931. godine.

Sva tri puta boravio je u Brusu prilikom njegovih odlazaka na Kopaonik. O njegovim posetama Brusu podatke nalazimo u listu "Politika".

Prva poseta

Prestolonaslednik Aleksandar je u Kruševcu dočekao bugarskog kralja Ferdinanda u 6 časova ujutro. "Iz Kruševca će se bugarski kralj, u pratnji našeg prestolonaslednika, krenuti danas pre podne na Kopaonik. U Brus će se stići na doručak pa će se onda odmah nastaviti put za Kopaonik. Kralj Ferdinand i prestolonaslednik Aleksandar putuju do Brusa automobilom g. B. Dragutinovića, blagajnika Klasne Lutrije, a svite na vojnim automobilima. Od Brusa će se produžiti konjima.

Danas u podne stiže se na "Suvo Rudište" gde će se i konakovati, a sutra pre podne bugarski kralj vraća se u Kruševac". ("Politika", 12. oktobar 1909, str. 2.)

"Bugarski kralj Ferdinand i prestolonaslednik Aleksandar proveli su juče sa svojom pratnjom ceo dan na Kopaoniku. Vreme je bilo vrlo lepo.

Sinoć u 7 časova visoki putnici stigli su u Brus, gde su odseli u kući g. Bože Jeličića, narodnog poslanika. U 8 časova bila je zajednička večera.

Danas u 8 časova i 30 minuta pre podne kralj Ferdinand i prestolonaslednik Aleksandar krenuli su za Kruševac".
("Politika", 13. oktobar 1909, str.2.)

Druga poseta

U listu "Politika" nalazimo i sledeći tekst: "Kroz dva tri dana će prestolonaslednik Aleksandar učiniti jedan izlet na Kopaonik. U društvu Prestolonaslednikovom biće i g. Nikola Pašić.

Za sve vreme svog bavljenja u Brusu i na Kopaoniku Prestolonaslednik će biti gost g Bože Jeličića, narodnog poslanika. U putu pri odlasku Prestolonaslednik će svratiti kod popa Minića, narodnog poslanika i ostaće kod njega na doručku a pri povratku na ručku". ("Politika", 7. jul 1912, srt.1.)

Brus, 9. jula "Prestolonaslednik Aleksandar, u pratnji predsednika Državnog Saveta g. N. Pašića i oficira stigao je sinoć u Brus. Jutros je otputovao na Kopaonik". ("Politika", 10. jul 1912, str. 2.)

"Za vreme svoga puta na Kopaonik, Prestolonaslednik je bio i na Prepolcu. Juče je Prestolonaslednik pri povratku sa Kopaonika svratio u Brus, pa je zatim posetio "Obilićevo", gde se prilično zadržao u razgledanju barutane i rada u njoj".
("Politika", 12. jul 1912, str. 2.)

Treća poseta

Brus, 10. jula "Danas u tri časa posle podne prispeo je ovde Nj. V. Kralj sa Svojom svitom. Na ulazu u varoš kod crkve, gde je bio podignut slavoluk, dočekao je Nj. V. Kralja veliki broj građana iz Brusa i okolnih sela. Mada se za dolazak Kraljev saznalo kasno ipak se ova vest brzo raširila po okolnim selima i u prkos radnog vremena mnoštvo naroda ispunilo je Brus još od ranog jutra, očekujući Njegov dolazak. Kad se pojavio automobil Nj. V. Kralja namah se prolomio iz stotine grla uzvik Živeo! Nj. V. Kralj otpozdravljao je osmehujući se.

Auto Nj. V. Kralja zaustavio se pred kućom braće Jeličić industrijalaca. Dočekali su Ga g. Budimir Jeličić, banski većnik i g. Mihailo Jeličić sa gospođama i ostalom porodicom. Nj. V. Kralj je ušao u kuću Jeličića i tu se zadržao oko pola časa. Za to vreme iskupila se pred kućom Jeličića masa sveta, koja je ponovo aklamirala Nj. V. Kralja. Pred izlazom Nj. V. Kralja je sačekao pretsednik Bruske opštine Pošto se malo odmorio Nj. V. Kralj je produžio automobilom za Kopaonik".
("Politika", 11. jul 1931, str. 1.)

Radoljub Jotić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE