GSS Spasavanjesavoda1022

Kroz projekat „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, predstavljeni su dosadašnji rezultati i održana vežba spasavanja sa brzih voda na Drini, kod Bajine Bašte.

Na vežbi, koja traje tri dana, učestvuje 25 spasilaca Gorskih službi spasavanja Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i članovi planinarskog kluba „Tara“.

„Naši spasioci dobro znaju koliko je važna brzina i znanje kada su ljudi nađu u vanrednim situacijama, kao što su poplave, zemljotresi.. Zato smo počeli i kampanju podizanja svesti u vanrednim situacijama, kod građana u pograničnim područjima. Nedavno smo sproveli i anketu, i naši rezultati pokazuju da građani znaju koje su vanredne situacije, ali vrlo često ne znaju, kada se to i desi, šta treba da rade ili koga da pozovu“, rekao je Marko Čalija, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Zahvaljujući ovom projektu planinarski klub „Tara“ završio je opremanje planinarskog doma u Rastištu, nabavio ATV vozilo, kao i tehničku i spasilačku opremu.

„Mi smo posebnu pažnju posvetili saradnji sa organizacijama iz javnog sektora koje rade u oblasti upravljanja vanrednim situacijama, kao i sa organizacijama civilnog društva“, rekao je Nenad Lečić, iz planinarskog kluba Tara.

U projektu „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, učestvuju i Gorske službe spasavanja distrikt Brčko i Sarajevo. Adnan Osmanović, iz Gorska služba spasavanja distrikt Brčko rekao je da su oni nabavili čamac za spasavanje i prikolicu, koje su i korišćene u današnjoj vežbi spasavanja.

Dženadin Veladžić iz Gorska služba spasavanja stanica Sarajevo rekao je da je ova stanica nabavila kvad i sanke, i organizovala obuku na Bjelašnici za turno skijanje.

Projekat „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ trajaće 21 mesec i vredan je 375.712,48 eura. Partneri na projektu su Gorska služba spasavanja Srbije, Gorske služba spasavanja Kantona Sarajevo, Gorska služba spasavanja distrikt Brčko BiH i Planinarski klub Tara.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE