Solarni ToledoOhio1

Panel na temu solarne energije i čiste vode biće održan u maloj sali Centra za kulturu Brus u ponedeljak 12 juna 2023. godine sa početkom u 18:00 časova, pod pokroviteljstvom Instituta u Vinči i Američke Ambasade u Beogradu.

Panel je deo saradnje na projektu “Obnovljiva energija i voda za SAD i Srbiju” između profesora i naučnika sa Univerziteta u Toledu (Ohajo, SAD) i iz Naučnog Insituta Vinča. Cilj panela je da upozna građane Brusa i okoline o upotrebama solarnih panela i naporima na održivosti čistoće vode u Ohaju i Srbiji, kao i razmena iskustava o ovim temama između građana i učesnika panela.

Planirani učesnici panela:

  • Randy Ellingson, profesor fizike na Univerzitetu u Toledu i vođa ovog projekta. Njegovo istraživanje je vezano za razvoj i primenu novih solarnih ćelija i panela za proizvodnju struje. Profesor Elingson će pokazati kako solarni panel radi, i diskutovati o važnosti solarne energije za proizvodnju niskougljenične električne energije i njenim prednostima u očuvanju životne sredine.

  • Ivana Validžić, naučni savetnik u Naučnom Insitutu Vinča. Dr Validžić je saradnik na projektu i takođe se bavi istraživanjima vezanim za razvoj novih solarnih ćelija kao i optikom i dodatnim svetlosnim efektima za bolju produkciju struje iz solarnih panela. Ona će govoriti učesnicima panela o zastupljenosti solarne energije kao obnovljivog izvora energije u Srbiji, kao i o problemima i načinu bolje zastupljenosti solarne energije u Srbiji.

  • Dragan Isailović, profesor hemije na Univerzitetu u Toledu i saradnik na projektu. Njegovo istraživanje je vezano za analizu toksičnih molekula iz cijanobakterija, koji mogu biti prisutni u vodama jezera i reka, kao i razvojem materijala za prečišćavanje vode. On će predstaviti razloge ubrzanog rasta cijanobakterija u Jezeru Iri (Lake Erie), kao i mere koje se preduzimaju u Toledu na smananjenju zagađenja (na primer, đubrivima i plastikom) i na prečišćavanju vode.

  • Veroljub Milutinović, diplomirani inženjer mašinstva i diplomirani fizičar - nastavnik Osnovne škole "Jovan Jovanovic Zmaj" u penziji. Nastavnik Milutinović aktivno učestvuje u akcijama čišćenja i organizaciji istih pri udruženju građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” iz Brusa, koje je nezavisno i neprofitno udruženje.

  • Nekoliko građana koji su radili na prečišćavanju vode ili imaju iskustva sa korišćenjem solarnih panela (potvrda njihovog učešća se očekuje).

Pre panela, profesori Elingson, Validžić i Isailović planiraju da posete osnovnu i srednju školu u Brusu, a narednog dana i osnovnu školu u Blaževu.

"Nadamo se da će naša poseta i predavanja u Brusu, Blaževu i Beogradu podstaknuti intersovanja ljudi za obnovljive izvore energije - solarnu energiju i održavanje voda, i motivisati različite zajednice da volontiraju na čišćenju i održanju životne sredine. Dodatno, predavanja i eksperimentalne demonstracije imaju za cilj da daju motivaciju mlađima i starijima da nakon školovanja započnu karijere u ovim važnim oblastima u Brusu i drugim krajevima Srbije." navode profesori Elingson, Validžić i Isailović, predavači na panelu .

Svi zainteresovani građani su pozivani na panel 12. juna u 18:00 časova. a profesori se unapred zahvaljuju svim građanima Brusa i okoline koji su pomogli u organizaciji njihove posete i panela, kao i onima koji će učestvovati u diskusiji.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE