Brus pomenZoranIMarkovic

Opština Brus je odala poštu Zoranu I Markoviću kpji je zarobljen kao aktivno vojno lice na prostoru Kosova i Metohije 13. juna 1999. godine i dopisala njegovo ime na spomenik Palim borcima 1991 - 1999. u gradskom parku.

Tom prilikom prisutnima se obratio Goran I. Marković koji je evocirao uspomene na svog brata Zorana i zahvalio se Opštini Brus kao i svima koji su doprineli i doprinose da delo i lik njegovog brata ne padne u zaborav.

Podsetićemo da je pre 24 godine, 13. juna 1999., samo tri dana po prestanku NATO bombardovanja Srbije Zoran i Marković zarobljen od strane terorista sa još tri pripadnika vojske Jugoslavije na putu Niš -ZoranMarkovic 2 Đakovica, u okolini Suve Reke. Od tada mu se gubi trag a porodica je na sve moguće načine pokušavala da ga pronađe, prateći i najmanji trag, nadajući se da je Zoran živ. Njegova porodica je tada prošla kroz nezamisliv period života a otac Ilija je od tuge i preminuo..Nažalost posle dugogodišnje potrage nisu uspeli da ga pronađu i sudskim putem Zoran je proglašen mrtvim 2010. godine.

Na sednici SO Brus koja je održana juna meseca 2016. godine doneta je Odluka da se na spomenik Palim borcima, koji se nalazi u gradskom parku u Brusu, dopiše ime Zoran I. Marković iz Brusa, (Odluka ispunjena 13. juna 2023. godine) - više na linku OVDE

Opširniji tekst o Zoranu I. Markoviću na linku OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE