DjordjeMihailovic Zejtinlik YouTube1

Đorđe Mihailović višedecenijski čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu preminuo je danas 02. jula 2023. godine u 96-oj godini života.

Čuveni deda Đorđe rođen je 01. maja 1928. godine u Solunu. Bio je državljanin Grčke da bi u maju mesecu 2020. godine dobio i državljanstvo Republike Srbije. Bio je čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku od 1960. do polovine 2020. godine kao treća generacija u porodici koja je brinula o večnoj kući srpskih junaka koji su živote dali u Prvom svetskom ratu a sahranjeni su na Zejtinliku. Pre Đorđa čuvar je bio njegov otac Đura koji je nasledio svog oca Savu, Đorđevog dedu.
Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je dobio veliki broj nagrada i odlikovanja od kojih treba istaći Orden srpske zastave drugog stepena i Orden Svetog Save prvog stepena.
Takođe, dobitnik je nagrade „Braća Karić“ 2013. godine za Očuvanje tradicije i istorijskog nasleđa srpskog naroda koja je deda Đorđu te godine uručena u Solunu. što možete pogledati u video prilogu:


foto:PrintScreen YouTube


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE