UZPescanikKS0620

Skoro svaka druga anketirana žena u Kruševcu, imala je iskustvo seksualnog uznemiravaja i / ili nasilja na javnom mestu govori istraživanje Udruženje žena Peščanik sprovedeno tokom prvih meseci 2023. na uzorku od 200 građanki Kruševca različitih godina, stepena obrazovanja i zanimanja.

Pomenuto iskustvo odnosi se na dobacivanje, praćenje, presretanje, neprimerene aluzije, komentare i šale, dodire, zastrašivanje i pretnje seksualne prirode, pokušaje silovanja i silovanje.

Građanke Kruševca kao nebezbedne prostore navode parkove, ulice i trgove bez (dovoljno) osvetljenja, napuštene objekte i objekte u izgradnji, pojedine kafiće ispred kojih se do kanso u noć okupljaju grupe osoba, prostor između železničke i autobuske stanice, školska dvorišta, liftove, ulaze i hodnike zgrada, pijace, dečja igrališta, pešačke staze, bolničko dvorište, groblja.

Navode i nedozvoljeno parkiranje na trotoarima, nepostojanje trotoara u naseljima na regionalnim putevima, radove na ulicama i putevima koji predugo traju, korišćenje eksplozivnih sredstava tokom praznika, čopore napuštenih pasa, prebrzu vožnju i nepoštovanje saobraćajnih propisa, javne političke i druge skupove i manifestacije. Kao i konflikt sa osobama koje ima neku “moć” u gradu jer “nemaš kome da se obratiš da te zaštiti; vrata policije su zatvorena, a postoji i dodatni problem što si prijavila.”

Anketirane Kruševljanke kažu da se najnebezbednije u javnom prostoru osećaju tokom noćnih i ranih jutarnjih sati. Prepoznaju da su u većem bezbednosnom riziku u javnom prostoru pripadnice ranjivih društvenih grupa, naprimer žene u invalidskim kolicima, žene sa problemima sluha i vida, Romkinje, nepismene ili manje obrazovane žene, mlade žene, žene sa bebama u kolicima, starije žene, lezbejke, migrantkinje. Sve žene, koje po nekom ličnom svojstvu nisu deo većine ili to nisu u određenom trenutku.

UŽ Peščanik tokom juna tekuće godine, uz podršku UN Women Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena sprovodi kampanju za unapređenje bezbednosti žena u javnom prostoru. Kampanja obuhvata izradu i emitovanje video materijala i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama i portalima, kao i izdavanje publikacije sa rezultatima istraživanja. Kmapanjom ćemo mapirati bezbednosne probleme i prioritete žena u javnom prostoru i pozvati nadležne, pre svih gradske zvaničnice i zvaničnike da tom pitanju posvete dužnu pažnju.

Školska dvorišta moraju biti osvetljena. Napušteni psi moraju biti zbrinuti na human i način koji reflektuje brigu kako o ljudima, tako i o životinjama. U naseljima duž regionalnih puteva, naprimer Kruševac Brus, potrebno je napraviti trotoare. Zabraniti i kažnjavati parkiranje na postojećim trotarima. Obezbediti dovoljno biciklističkih staza. Osvetiliti ulice u predgrađima i napuštenim naseljima.

Potrebni su nam bezbedni javni prostori.
Izvor:udruzenjepescanik.org


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE