STOP UBIJANJU ŽENA! Nijedna žena manje, nijedna mrtva više

UZPescanikKs akcija0823a

U znak podrške ženama i aktivistkinjama u Bosni i Hercegovini, koje danima protestuju protiv ubijanja žena nakon ubistva žene u Gradačcu, kanton Tuzla, širom regiona, u gradovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije okupile aktivistkinje ženskih prava i digle glas protiv femicida.

Aktivistkinje UŽ Peščanik iz Kruševca 21. avgusta 2023. godine sa Pozorišnog trga u Kruševcu poručile su - "Za bezbednost žena odgovorna je država"...

Napirmer, u Srbiji ne postoji evidencija femicida iza koje bi stala država. Sve što o uvbistvima žena znamo, saznajemo iz medija i od ženskih grupa, kažu članice Peščanika. Do kraja jula 2023. ubijene su 23 žene i nije sigurno da je neko ubistvo ostalo medijski neevidentirano.

UZPescanikKs akcija0823b

Republika Srbija uprkos preporukama UN Komesarke za nasilje u porodici još nije osnovala telo za praćenje femicida. Posebno zabrinjava podatak da je jedna trećina ubijenih žena prethodno tražila podršku i obraćala se institucijama.

Zašto je nisu dobile ili zašto nisu dobile adekvatnu podršku?

Zašto se dve trećine žena uopšte i ne obraća institucijama?

Ta pitanja ženske grupe svakodnevno upućuju zvaničnicima, jer država je odgovorna za bezbednost građanki i građana. Nažalost, očito je da država nema kapacitet da tu odgovornost i preuzme.

UŽ Peščanik Kruševac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE