MandicI 1023a

Kruševljanin Ivan Mandić koji je u junu 2023. godine spasio ženu iz talasa na Lefkadi u Grčkoj posetio je Brus.

Posle kraćeg upoznavanja usledilo je pitanje da opiše događaj letošnjeg spasavanjana što je Ivan i učinio:

"Uh, nerado se sećam tog događaja iako smo uspeli da spasimo ženu jer njen suprug je izgubio život u talasima. Šta da kažem... dosta je već napisano o tom događaju... Bio sam tada sa porodicom na odnoru u Grčkoj a tog dana su bili veliki talasi pa smo pošli u šetnju do plaže. Bilo je postavljeno obaveštenje da je zabranjeno plivanje ali ipak smo prišli do plićaka da napravimo koju fotografiju. U jednom trenutku sam primetio ženu koju su talasi bacali, dao sam telefon porodici i krenuo da pomognem toj ženi. Tada nisam razmišljao o nekoj potencijalnoj opasnosti već samo kako pomoći. Akciji spasavanja priključilo se još dvoje Srba koji su bili u blizini. Uspeli smo da spasimo ženu ali nažalost njen suprug je izgubio život."

Posle završetka akcije spasavanja, kada se razišla gužva, da li ste pomislili da ste i Vi bili u opasnosti?

"Tada a ni sada ne razmišljam o tome. To je bio trenutak kada je nekome trebala pomoć hitno i reagovao sam odmah. To su trenuci kada se ne razmišlja puno. Čini mi se da se tada dobije još veća snaga ali u svakom slučaju treba ostati pribran i odreagovati na pravi način"

Kako je reagovala porodica u tom trenutku, sigurno su bili zabrinuti gledajući akciju spasavanja:

"Sigurno je da su bili zabrinuti i uplašeni... Bilo je posle razgovora ali i komentar "Ivane, zašto baš ti uvek krećeš prvi". I tako..."

Neka poruka za buduće kupače i plivače na moru, posebno kada su talasi;

"Ne idite na plivanje kada su veliki talasi, posebno ako niste izvrstan plivač i u dobroj kondiciji.  I pored obaveštenja i upozorenja ljudi pođu u plićak i onda ih poklopi talas i povuče. Mnogi se tada uplaše i uspaniče. Talasi mogu biti baš snažni pa ukoliko poklopi sledeći, napijete se vode i eto problema za manje vešte plivače. Plivajte na uređenim plažama i ispoštujte obaveštenja spasilačkih službi."

Ivan Mandić je rekao i da je dugo godina aktivno igrao odbojku kao i da se danas bavi sportom ali rekreativno.

Tokom razgovora saznali smo da je Ivan sada član predsedništva Stranke slobode i pravde kao i da će u narednom periodu češće dolaziti u Brus.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE