NUNS nagrada1023a

Nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” 2023. godine pripala je Saši Dragojlu, novinaru Balkanske istraživačke mreže Srbije (BIRN), a svečana dodela je u četvrtak 26. oktobra u beogradskom Medija centru u 13:00 časova.

Od 1991. godine ovu nagradu dodeljuju Fondacija “Dušan Bogavac” i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U obrazloženju žirija se navodi da je Saša Dragojlo već godinama hrabro i profesionalno istražuje i obaveštava javnost o važnim temama od opšteg interesa, kao što su koruptivni poslovi prodaje mašina za proizvodnju municije, rat krijumčara na severu Vojvodine, pranje novca preko izgradnje stambeno-poslovnih objekata širom Srbije, nedavni oružani sukob u Banjskoj…

U radu Žirija učestvovale su prethodne dobitnice nagrade Dragana Pećo i Snežana Čongradin, te Branka Bogavac i Filip Mladenović u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, kao i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su Radmilo Marković, novinar BIRN-a, Jelana Obućina, novinarka Nove S, Nikola Lazić, osnivač i urednik portala Bujanovačke, i Fondacija “Slavko Ćuruvija”.

Saša Dragojlo je novinar BIRN-a od 2020. godine, a prethodno je radio za Balkan insajt, odakle je došao iz Insajdera gde je radio na dokumentarcima o političkoj korupciji, finansijskom kriminalu i socijalnim i radničkim pravima.

Tokom svoje novinarske karijere, Saša je objavljivao tekstove u srpskim i regionalnim medijima, kao što su istraživački portal KRIK, nedeljnici NIN i Vreme, dnevni list Danas, portal za proveru činjenica Istinomer, Vice Srbija, Kosovo 2.0 i drugi.

Saša je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
izvor i foto:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE