CrveniKrst ICRC

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Anri DinanPoreklom iz bogate ženevske porodice, nakon studija Dinan se posvetio bankarskom pozivu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se obreo usred pobesnele bitke kod grada Solferino. Hiljade vojnika koji su se međusobno ubijali i sakatili, i užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo video preobrazila ga je i promenila tok njegovog života.

Ne samo da je istog trenutka promenio svoje planove i počeo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno ječali, nego je došao do ideje da sve zemlje na svetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoć bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju.

I sam se potpuno se predao stvaranju međunarodne organizacije koja bi za cilj imala ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je to potrebno. Zapustivši posao zbog ideje kojoj se posvetio, bankrotirao je i završio u krajnjoj bedi, zaboravljen u jednom sirotinjskom domu. Ipak, ideja koju je podario svetu imala je drugačiju sudbinu – pokret Crvenog krsta nastavio je da se razvija i postao je prihvaćen doslovno od celog sveta.

Sticajem okolnosti, na ostarelog Dinana je u sirotinjskom domu naišao jedan mladi novinar koga je privukla neobična životna priča oronulog čoveka i o njemu je napisao tekst. Nakon što je tekst objavljen u novinama, po drugi put u životu, tvorac pokreta Crvenog krsta dobio je zasluženu pažnju javnosti.

Na samom početku 20. veka norveški parlament dodelio mu je Nobelovu nagradu za mir. Na taj način Dinan je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade.

Nobelova nagrada donosi veliko materijalno bogatstvo, ali Dinana to nije zanimalo, ništa od tog novca nije zadržao za sebe već ga je donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama koje su bile posvećene pružanju pomoći onima kojima je to potrebno. Ostao je da živi u istom onom domu za uboge gde je desetak godina kasnije i preminuo.

Od 1948. godine, 08. maj, u znak poštovanja prema Anri Dinanu, u celom svetu se obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.
crvenikrst011.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE