Mars KostaVojinovicII24

Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje Srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” i dr Aleksandar Milutinović organizuju Marš u čast Koste Vojinovića i njegovih komita koji su se hrabro borili protiv neprijatelja za slobodu tokom Topličkog ustanka 1917 godine,

Poziv za Marš u čast Koste Vojinovića i njegovih komita uputio je dr Aleksandar Milutinović:

Dragi naši, dok čekamo da krene sezona čišćenja reka, bavimo se našim nasleđem kao jednako ugroženom kategorijom. Upoznajemo sopstveno okruženje i učimo istoriju svoga kraja i radi smo na tom putu da imamo braću i sestre koje dele slične poglede i vrednosti.

Posle „Bruskog marša" koji je postao već tradicionalan i gde učimo mladež i starije koji se daju učiti, događajima u Krivoj Reci iz oktobra 1942., okrenuli smo se drugoj padini Kopaonika. Onoj gde je četovao čuveni vojvoda ibarsko-kopaonički, Kosta Vojinović, rodom Smederevac, čovek koji je u jeku borbi pisao pesme, koga je u borbama pratila trudna buduća žena koja je uz njega boreći se i poginula, čovek koga su ljudi onog vremena smatrali za Obilića svog doba i koji je u blaževačkom kraju koga je puno voleo i puno u njemu bio, i započeo Toplički ustanak. Njemu u čast kao i svim njegovim manje poznatim borcima, stradalima u borbi za slobodu i dostojanstvo čoveka i Srbina, podićićemo zastavu 107 godina nakon njegove smrti. Budite deo toga jer vredi!

Obićićemo jedan krug od crkve u Blaževu koja je i zborno mesto, padinama brda do Livadica - Ivljaka gde je vojvoda teško ranjen a njegova draga poginula sa rođenim bratom. Kretaćemo se oko 10km po planinskim putevima, livadama i šumarcima pa se opremite zimski, plninski uz vodu, hranu i preobuku. Imaćemo istorijski čas u prirodi i na kraju popiti čaj ili kuvano vino.

Nadamo se da ćemo vojvodu Kostu Vojinovića vratiti u živo sećanje i da ćemo kao i čišćenjem reka podsetiti nadležne da je on sistemski i sistematski zaboravljen kao i reke i priroda bruskog kraja ali i cele Srbije. Svuda vrvi od neznanja, zaborava i samozanemarivanja u autodestrukciji. Svi smo odgovorni na svoj način i zato nema čekanja. Kako je rekao Sv. Serafim Rouz, mnogo je kasnije nego što mislite, požurite sa delima Božjim.

Datum održavanja marša je 10. februara 2024. godine (subota) u 10 sati, a Vi dođite malo ranije, valjalo bi. Krećemo iz porte crkve u Blaževu i tu i završavamo. Dobrodošli su svi koji se smatraju sposobnim za ovakav poduhvat i u srcu ga žele.

Prijave za marš na broj tel: 064/886-0222 (Nenad Ilić) ili 064/134-3815 (Veroljub Milutinović) ili na Instagram strani reke_srbije

Priče o Topličkom ustanku u Blaževu i blaževačkom kraju na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE