Brus JKP0124a

Cena vode za građane i privredu opštine Brus povećana je od 01. februara 2024. godine a u narednom periodu izvesna su i nova poskupljena usluga JKP Rasina Brus.

Na konferenciji za novinare koje je održao menadžment JKP Rasina Brus poslednjeg dana januara meseca 2024. godine kako bi upoznali stanovništvo povećanjem cene usluga vodosnabdevanja i saopštili razloge, čulo se i da u narednom periodu može doći do novih povećanja cena kako za vodu tako i drugih usluga ovog preduzeća

Brus JKP0124b

Konferenciju za novinare otvorio je vd direktor Milivoje Lukić koji je rekao da poskupljenje usluga vodosnabdevanja usled povećanja cena goriva, struje, repromaterijala, razudjenost vodovorne mreže, dežurstva radnika 365 dana u godini, kao i svakodnevan obilazak izvorišta koje je udaljeno oko 25 kilometara... Sve navedeno direktno utiče na troškove održavanja vodovodne i kanalizacione mreže kojom rukovodi JKP "Rasina" Brus, dodavši da je cena vode u poslednjih deset godina korigovana dva puta.

Tako od 01. februara 2024. godine stanovnici opštine Brus plaćaće vodu 71,50 dinara a privreda 121 dinar po kubnom metru sa uračunatim PDV-om.

Direktor Lukić je dodao i da su preduzeća u drugim mestima koja gazduju vodovodnom  više puta vršila korekciju cena a prema nekim najavama tokom februara meseca pojedina preduzeća će najverovatnije ponovo vršiti korekciju cena. Na pitanje  da li će i JKP Rasina i tada povećati cene vd direktor Lukić je odgovorio da za sada ne planiraju ali da nije isključeno da će uskoro vršiti korekciju cene ali da to zavisi od osnivača odnosno SO Brus.

Brus JKP0124c

Na to se nadovezao Nebojša Jovanović, predstavnik reprezentativnog sindikata preduzeća, koji je uporedio cene vode u opštini Brus sa cenama vode u pojedinim opštinama i gradovima.

Brus JKP0124d

Potom je Milan Marjanović, tehnički direktor, rekao da je vodovod građen 1972 i da je odavno trebao da se rekontruiše od izvorišta do Stojanovića, kao i da je nedavno urađen projekat rekonstrukcije i dobijena građevinska dozvola, kao i da su planirani troškovi oko 180.000.000 dinara.
Marjanović je napomenuo da se očekuje da uskoro počne sa radom postrojenje za prečišćavanje odpadnih voda u Lepencu što će dovesti do povećanja cena.
Braca Grujić, šef inkasantske službe rekao je da je naplata vode nešto bolja nego u prethodnom periodu i da je privreda bolji platiša od građana, a da ima građana koji i po više meseci ne plaćaju usluge za vodosnabdevanje. 

Brus JKP0124e

Bilo je reči i o kontroli ispravnosti vode pa je rečeno da se kontrola vrši na 6 mesta i da analiza košta 70.000 dinara mesečno dok godišnja analiza košta 86.000 dinara Tom prilikom je rečeno da voda u Brzeću nije ispravna za piće i da je jedno od rešenje bušenje novih bunara za vodosnabdevanje meštana i turističkih objekata.

S obzirom da su na konferenciji bila prethodna tri vd direktora Marjanović Milan, Nedeljković Rade (sada član Nadzornog odbora) i Zdravković Dejan kao i sadašnji vd direktor Milivoje Lukić (koji je prethodno bio član, odnosno predsednik NO) ovo je bila prilika da se postave konkretna pitanja u cilju uspešnijeg poslovanja JKP Rasina i čuju odgovori.

Na pitanje zašto u prethodnom periodu nije povećavana cena vode i vršena rekonstrukcija vodovodne mreže odgovor je bio da je to pitanje za osnivača, odnosno SO Brus. Da bi predlog povećanja cene vode bio uvršten u dnevni red sednice SO Brus zaseda menadžment, predlaže direktoru i ako bude predlog usvojen prosleđuje se Nadzornom odborum koji takođe razmatra predlog i ako smatra da je opravdan prosleđuje Opštinskom veću koje takođe razmatra i ako usvoje prosleđuju rukovodstvu SO Brus koje uvrštava u dnevni red sednice.

Na pitanje šta se dešava sa projektom rekonstrukcije gradskog vodovoda od izvorišta i gradnje 4 MHE iz 2014. godine odgovor je bio da je i to pitanje za osnivača. (O rekonstrukciji gradskog vodovoda i gradnji 4 MHE iz 2014.- opširnije OVDE)

Na pitanje da li je vodovodna mreža u vlasništvu JKP odgovor je bio da je i to pitanje za osnivača preduzeća, odnosno SO Brus.

Na pitanje da li je JKP Rasina učestvovala sa predlozima pri izradi Plana kapitalnih investicija opštine Brus za 2024. godinu - odgovor je bio da ih niko nije kontaktirao.

I na kraju konferencije pitali smo, s obzirom da je za ljude najbitniji vazduh (bez kog mogu veoma kratko), voda (bez koje mogu do par dana) i hrana (bez koje mogu više dana) dok bez asfaltnih puteva mogu duže zašto prvo nije urađena rekonstrukcija vodovoda pa onda usvojeno Javno privatno partnerstvo za održavanje i izgradnju puteva na teritoriji opštine Brus? Prema rečima menadžmenta za rekonstrukciju vodovoda je potrebno oko 180.000.000 dinara dok se za JPP za održavanje i izgradnju puteva iz lokalnog budžeta izdvaja oko 252.000,000 dinara godišnje...Odgovor je bio da je to pitanje takođe za osnivača koji određuje prioritete.

Na samom kraju konferencije menadžment JKP Rasina je uputio molbu stanovnicima opštine Brus da redovno izmiruju obaveze za usluge koje im pruža ovo preduzeće.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE