Brus zgradaOpstine1221a

Već izvesno vreme priča se da bi Brus mogao izgubiti status opštine ukoliko bude imao manji broj stanovnika, posebno ispod 10.000 stanovnika.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u Članu 18 stoji :

Opština je osnovna teritorijalna jedinica u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava, koja je sposobna da preko svojih organa samostalno vrši sva prava i dužnosti iz svoje nadležnosti i koja ima najmanje 10.000 stanovnika.

Opštine koje su obrazovane do prestanka važenja Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 47/91, 79/92, 82/92 - ispr., 47/94 i 49/99 - dr. zakon), mogu imati manje od 10.000 stanovnika.

Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se osnovati nova opština koja ima manje od 10.000 stanovnika.

Prema navedenom članu Zakona o lokalnoj samoupravi Brus ne bi trebao da izgubi status opštine i ukoliko bude imao ispod 10.000 stanovnika.

Inače, broj stanovnika opštine određuje i broj pojedinih lokalnih funkcionera pa će Brus najverovatnije uvek imati dovoljan broj stanovnika.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE