Raščanin Stojan Bogojević koji je 23. maja krenuo pešice iz Raške do Svete Gore i manasrira Hilandar, posle 5 dana pešačenja, večeras je stigao u Vranje gde su ga članovi Udruženja "Za naše Vranje" dočekali od srca, uz pogaču i so. 
StojanB Vranje

Danas se običaj gostoprimstva u Vranju nije izgubio i tako su večeras članovi Udruženja "Za naše Vranje" dočekali velikog putnika, Raščanina Stojana Bogojevića koji je krenuo na dug put pešice od 750 kilometara do Svete gore i manastira Hilandar za koje će mu biti potrebno oko dvadesetak dana.

"Gostoprimstvo je jedna od najprepoznatljivijih karakteristika našeg grada Vranja. Od davnina su nepoznate osobe, odnosno putnici namernici dočekivani sa velikim poštovanjem, a simbol našeg gostoprimstva od davnina predstavljaju pogača, so i ljuta šljivovica.

StojanB Vranje01

Smatralo se da svaka, pa i najsiromašnija kuća, uvek raspolaže pogačom, solju i vodom „da ima čime da dočeka putnika namernika”. Zato se do danas zadržao običaj da se gost prvo posluži solju i hlebom, pa tek posle ostalim „što je Bog dao, a domaćin spremio”. - rekli su  članovi Udruženja "Za naše Vranje".

Fotografije pogledajte OVDE (klik)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Sasa 122099535
Za svaku pohvalu udruzenju "Za Nase Vranje" i gradjanima Vranja!Brate Stojane,neka je arlija i Bog da te cuva!
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE