EUprogres020616

Ivanjica, 2. jun 2016. – Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt, zajedno sa 16 predstavnika ambasada evropskih zemalja završio je trodnevnu posetu jugozapadnoj Srbiji, posetom opštini Ivanjica. Delegacija je obišla vrtić u Mesnoj zajednici Bukovica koji je izgrađen i opremljen sredstvima Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

„Drago mi je da projekti koje je finansirala EU na jugozapadu Srbije imaju veliki uticaj na život stanovništva.Tako je i ovaj projekat izgradnje i opremanja vrtića opravdao svoju svrhu, jer je to danas bezbedno i udobno mesto gde boravi 180 dece“, rekao je zamenik šefa delegacije EU.

Benedikt je naglasio da je ovaj projekat dobar primer kontinuirane podrške i saradnje Evropske unije sa opštinama u Srbiji, jer je tehnička dokumentacija za vrtić pripremljena 2009. godine preko PRO programa koji je finansirala EU i Švajcarska. Upravo je pravovremena priprema tehničke dokumentacije, kao preduslov za sve dalje intervencije, omogućila Opštini Ivanjica da dobije sredstva za izgradnju od Vlade Srbije, da bi vrtić zatim bio opremljen sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko EU PROGRESa.

Zamenica ambasadora Holandije u Beogradu Mariela Van Miltenburg je navela da Holandija,koja do kraja juna predsedava EU, snažno podržava Srbiju na putu ka članstvu.

„Evropska unija pruža finansijsku pomoć Srbiji, a tokom ove posete opštinama Raška, Sjenica, Novi Pazar i Ivanjica, predstavnici ambasada su imali priliku da se uvere kako se lokalna vlast potrudila da se sredstva iz donacija EU upotrebe na pravi način“, navela je zamenica ambasadora Holandije.

„Zato se nadamo da će se ovakava saradnja nastaviti i u budućnosti“, dodala je ona i podsetila da Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razojnog programa Evropski PROGRES podržavaju razvoj 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije, u vrednosti od više od 24 miliona evra.

Prilkom susreta delegacije sa predsednikom opštine Ivanjica, Milomirom Zorićem, naglašeno je da je Ivanjica uspešno sarađivala sa razvojnim programima koje EU finansira u poslednijh deset godina, PRO, EU PROGRES i sada Evropski PROGRES, a EU je podržala i razvoj planske dokumentacije koja treba da obezbedi uslove za razvoj planine Golije, kao najvećeg turističkog potencijala ne samo u ovom regionu već i u celoj zemlji.

Članovi delegacije su posetili i Crkvu Svetog Ahilija u Arilju i manastir Sopoćani koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, a Oskar Benedikt je istakao da zadovoljstvo posetiti takvo mesto duhovnosti i umetnosti. „Pored toga što Evropksa unija ulaže u Srbiju, mi želimo da upoznamo i kulturno i istorijsko nasleđe zemlje“, rekao je Benedikt.

Evropska unija zajedno sa Vladom Švajcarske, kontinuirano podržava razvoj jugozapadne Srbije, i u proteklih deset godina je je uložila više od deset miliona evra u preko 250 projekata. Delegacija 16 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja predvođena zamenikom šefa Delegacije EU Oskarom Benediktom je tokom trodnevne posete obišla projekte koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije i dobrog upravljanja u Raškoj, Sjenici, Novom Pazaru i Ivanjici.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE