Priboj, Nova Varoš, 3. novembar 2016. – Drugi dan posete jugozapadnoj Srbiji, šef DelegacijeEvropske unije (EU) Majkl Davenport započeo je rezgovorom sa predsednikom opštine Nova Varoš i nejgovim saradnicima o planovima lokalne samouprave za dalji razvoj i saradnju sa programom Evropski PROGRES.

EUprog 031116 1

Ambasador Majkl Davenport je potom u gimanaziji „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši prisustvovao prezentaciji školskog časopisa Skica koji su učenici i učenice pokrenuli uokviru kampanje “Ako imaš šta da kažeš – reci” i u kome pišu u kreativne radove na temu redovnih aktivnsoti škole kao i na teme predstavljene u Evropskom dnevniku.

„Važno da čujemo stavove mladih o obrazovanju, karijeri i važnim društvenim pitanjima koja utiču i na njihov život, a u narednom periodu će učenici imati mogućnost da dalje razvijaju kreativnost, a možda nekoga od njih usmeriti na novinarsku ili sličnu profesiju“, rekao je šef Delegacije EU.

U Novoj Varoši Davenport je posetio i preduzetnicu Tanju Roljević, jednu od 45 žena kojima su Evropska unija i Vlada Švajcarske pružile podršku od 357.000 evra kako bi pokrenule svoj biznis sa perspektivom da otvore nova radna mesta.

EUprog 031116 3

„Pomoć Evropske unije i Vlada Švajcarske i Srbije dala mi je samopouzdanje da nastavim dalje, kao i veru u to da se moje zamisli mogu ostvariti”, rekla je Tanja Rolejvić koja se posle više godina provedenih u Beogradu, vratila u rodno mesto i uz podršku donatora oživela porodičnu radnju za popravku satova, a proširila je delatnost i na proizvodju nakita.

Čestitajući Tanji Roljević na postigntom uspehu, ambasador Davenport je istakao da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije, te da se kroz ovu inicijativu ekonomski osnažuju žene ali i njihove porodice i lokalne zajednice.

„Podrška ženskom preduzetništvu je bitna za celo društvo, jer ukoliko želimo brži razvoj, potrebno nam je više zaposlenih žena, moramo da obezbedimo da one imaju priliku da upotrebe svoje znanje, sposobnosti i veštine”, rekao je Davenport.

EUprog 031116 5

U Priboju je nakon sastanka sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem, šef Delegacije EU obišao Zavičajni muzej koji je je rekonstruisan sredstvima EU i Vlade Švajcarske kako bi se očuvalo vredno areheološk blago Srbije koje je sastavni deo evrpske kulturne baštine.

EUprog 031116 2

U Omladinskom centru, čiju adaptaciju i opremanje je podržala EU, ambasador Davenport se sreo sa mladim volonterima i đacima iz Priboja i razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije i šta ona donosi mladima. Mlade iz Priboja je posebno interesovala mogućnost učešće u evropskim programima đačke razmene, kao i saradnja u oblasti kulture i obrazovanja. 

Dvodnevnu posetu jugozapadu Srbije šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport završio je učeščem u desetom sastanku Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES u Priboju i poručio da je za ostvarivanje krajnjeg, zajedničkog cilja - boljeg života građana u 34 opštine na jugoistoku i jugozadu Srbije- neophodno da svi partneri, a naročito opštine i gradovi ulože napor i realizuju sve započete projekte tokom ove ključne, završne godine implementacije Programa.

„Možemo da budemo zadovoljni sa rezultatima do sada završenih 86 projekata, među kojima bih istakao podršku ženskom preduzetništvu i partnerske projekte civilnog društva i opština koji su omogućili otvaranje više od 60 radnih mesta i ekonomsko osnaživanje više desetina porodica, kao i projekte za izradu tehničke dokumentacije zahvaljujući kojima je nekoliko opština obezbedilo sredstva donatora za izvođenje radova“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Kao posebno važno, on je istakao aktivnosti Evropskog PROGRESa koje su usmerene na zapošljavanje mladih i žena, ali i na osnaživanje malih i srednjih preduzeća u ovom području, kako bi bila uspešnija i otvorila nova radna mesta.

„Očekujemo da će EU kroz ovaj program narednih godina doprineti otvaranju više od hiljadu radnih mesta, ali i opštinama da unaprede infrastrukturu i privuku investicije sve vreme težeći da popravimo položaj najranjivijih i povećamo životni standard stanovništva“, dodao je šef Delagacije EU.

Davenport rekao da će Evropska unija nastaviti da podržava ravnomeran regionalni i lokalni razvoj i nakon završetka Evropskog , a da lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, a sve više i predstavnici sektora privrede moraju biti spremni da iskoriste te prilike.

„Zato je važno da opštine nastave da sprovode reforme, sledeći okvir i smernice Vlade Srbije, da razvijaju projekte i formiraju najbolje timove za njihovu realizaciju, a Evropska unija i naši partneri, vlade Švajcarske i Srbije i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) će biti spremni da pomognu“, zaključio je ambasador Davenport.

Kako rekao je Branko Budimir, predsedavajući Upravnog odbora Evropskog PROGRESa i pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije, akcenat je sada u poslednjoj godini realizacije na sprovođenju projekata, a posebno je važno iskoristiti prisustvo programa na terenu u lokalnim kancelarijama u Novom Pazaru, Nišu I Vranju.

EUprog 031116 4Članovi Upravnog odbora su na današnjem sastanku odobrili finansijsku podršku za sedam projekata poljoprivednih udruženja i zadruga ukupne vrednosti208.000 evra, koji za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje i osnaživanje seoskih domaćinstva. Takođe, odobreno je finaniranje18 projekatapodrške lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost u visini od 52.500 evra čija realizacija treba da doprinese unapređenju položaja žena, njihovom ekonomskom osnaživanju, ali i unapređenje njihovog reproduktivnog zdravlja i promovisanju principa rodne ravnopravnosti među donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE