EUprogres ti Buj301116

Predavanjem „Evropa to si ti“ koje je održano na Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, obeležen je početak istoimene kampanje. Ovo predavanje jedno je u nizu događaja koji će tokom kampanje biti organizovani u 34 programske opštine kako bi mladi proširili znanja o procesu evropskih integracija i saznali sve o prilikama koje integracije pružaju, a koje pozitivno utiču na njihov lični razvoj, poput volontiranja u zemljama EU, programa studiranja, stipendiranja i razmene.

Kampanju „Evropa to si ti“ finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa ciljem da proces evropskih integracijama približi građanima i građankama, naročito mladima, u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji.

"Preko 70% mladih nije putovalo van granica Srbije, skoro 50% je nezaposleno i samo 10% ukupne populacije ima visoko obrazovanje. Na ove izazove odgovaraju programi Evropske unije, pre svega Erazmus Plus i Evropski volonterski servis, a želja nam je da mladim ljudima približimo EU, mogućnosti za studiranje, kao i razmene i sticanje radnog iskustva u nekoj od zemalja članica EU. Iskustva i znanja stečena na ovaj način kasnije im omogućuju bolje poslove i kvalitetniji život“ – istakao je tokom predavanja Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove i član Tima Evropa Srbija.

Govoreći o tome kako mladi mogu da saznaju više o mogućnostima koje integracije pružaju, Jovana Božičković izBeogradske otvorene škole rekla je: „Jedan od načina približavanja Evropeske unije građanima i građankama, a naročito mladima, jeste aplikacija Evropa za poneti. Aplikacija nudi pregled informacija o mogućnostima koje Evropska unija pruža mladima u pogledu obrazovanja, volontiranja, putovanja i rada u Evropskoj uniji, te je stoga važna i za mlade u Bujanovcu.“

 Kako bi što više mladih proširilo znanja o procesu evropskih integracija i saznalo sve o prilikama koje integracije pružaju, a koje pozitivno utiču na njihov lični razvoj, poput volontiranja u zemljama EU, programa studiranja, stipendiranja i razmene, slično predavanje biće održano na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Predavanje na fakultetu u Bujanovcu je deo informativno-edukativne kampanje „Evropa, to si ti“, koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Kroz niz aktivnosti i događaja u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji do juna 2017. godine, u okviru kampanje, koju sprovode Fondaciju za nove komunikacije Dokukino i Olaf&McAteer,mladi i opšta populacija imaće priliku da saznaju više o procesu evropskih integracija kao i da se informišu o mogućnostima njihovog aktivnog učešća u samom procesu i o prilikama koje integracije omogućavaju a koje pozitivno utiču na njihov lični razvoj ali i na razvoj njihove zajednice.

Opštine obuhvaćene programom Evropski PROGRES koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE