RPKKrusevac 260117

Privredna komora Srbije - RPK Kruševac i Privredna komora Srbije/Evropska mreža preduzetništva Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede organizovale su Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“, 26. januara 2017.godine. Na skupu su predstavljeni EU programi i finansijski instrumenati za podršku malim i srednjim preduzećima i mogućnosti za njihovu primenu u Srbiji, kao i usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima.

 Nacionalni koordinator COSME programa za Republiku Srbiju, Ministarstvo privrede g-dja Milica Zatezalo govorila je o Najznačajnijem EU programu za podršku MSP sektoru - COSME program, koji se sastoji od 4 (Pristup finansijskim sredstvima, Pristup tržištima, Stvaranje boljih okvirnih uslova za konkurentnost, Podsticanje preduzetništva).

O Cosme kreditu koji se sprovodi preko Bance Intese, govorila je Biserka Janković predstavnica Banke Intese. Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa AD Beograd potpisali u decembru 2016. prvi ugovor u Srbiji u okviru COSME programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća (program obuhvata i bespovratnu pomoć i kreditiranje). Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije, EIF je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banca Intesa da u naredne dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 60 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima – sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja. Krediti će se odobravati na 36 meseci uz minimalnu kamatu od 2,39 odsto, a maksimalnu 7,75 odsto.

Horizon 2020 predstavila je Jovana Stanojević ispred Privredne komore Srbije. Privrednicima su predstavljena tri stuba na kojima se temelji program Horizon 2020 i to:

· Izvrsnost u nauci (Excellent Science) - Podrška talentovanim naučnicima i njihovim timovima da postanu vrhunski stručnjaci (24,4 milijardi evra)

• Liderstvo u industriji (Industrial Leadership)

Podrška tehnologijama koje omogućavaju razvoj budućeg poslovanja, razvoj evropskih preduzeća u globalne lidere i stvaranje novih radnih mesta (17 milijardi evra)

• Društveni izazovi (Societal Challenges)

Podrška istraživanju u sl.oblastima: zdravstvo, klima, hrana, sigurnost saobraćaj i energetika (29,7 milijardi evra.

O Evropskoj mreži preduzetništva, najvećoj mreži na svetu koja pruža podrшku malim i srednjim preduzećima govorila je Biljana Glišić ispred PKS EEN Srbija. Privrednici Rasinskog okruga upoznali su se sa setom usluga koje pruža EEN Srbija MSP sektoru: internacionalizacija poslovanja, transfer tehnologije, podrška u pristupufinansiranju kroz obuke i informisanje i podršku pristupu programima i fondovima EU i dr.

Skupu je prisustvovalo oko četrdeset predstavnika privrede Rasinskog okruga.

izvor:komoraks.co.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE