EUprogres TCPukovac2

Doljevac, 17. februar 2017. – U doljevačkom naselju Pukovac počeli su danas radovi na izgradnji prve faze Tržnog centra „Pukovac“ koji će doprineti unapređenju i osavremenjenju rada postojeće pijace. Natkrivanjem i uređenjem 2.000 kvadratnih metara prostora pijaca će moći da primi oko 180 tezgi, od kojih će u prvoj fazi biti izrađeno 50 otvorenog i 40 zatvorenog tipa za prodaju voća, povrća i mešovite robe.

Realizacijom ovog projekata za koji su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, opredelile 181.400 evra, a opština Doljevac 20.400 evra, poljoprivredni proizvođači iz Doljevca i okolnih opština će imati bolje uslove za prodaju svojih proizvoda, siguran plasman kao i mogućnost da ostvare veće prihode. Istovremno kroz ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih gazdinstava, kojih u opštini Doljevac ima preko 3.800, doprineće se i povećanju konkurentnosti lokalne privrede bazirane na poljoprivrednoj proizvodnji.

EUprogres TCPukovac1

"Ova će biti jedna od najsavremenija pijaca na jugu Srbije, a poljoprivredni proizvođači iz ovoga kraja će imati još bolje uslove za rad", rekao je Dejan Smiljković, predsednik Skupštine opštine Doljevac i iskoristio priliku da se zahvali EU i Vladi Švajcarske koje podržavaju niz projekta na teritoriji opštine.

EUprogres TCPukovac4

Tokom i nakon realizacije projekta vodiće se računa o pravilima kojima će biti uređen rad pijace što doprinosi poštovanju principa dobrog upravljanja. Opštinske institucije će tako definsati pravilnik rada Javno-komunalnog preduzeća, način utvrđivanja cena, dodele i iznajmljivanja pijačnih tezgi kao i korišćenja prikupljenih sredstava.

EUprogres TCPukovac3

Kako je predviđeno radovi na prvoj fazi bi trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, a izvođači radova su građevinske firme EUROKOP Vinarce kao nosioci i Krang-ING Knjaževac i Kran-Inženjering DOO Knjaževac koji su izabrani na tenderu koji je raspisala opština Doljevac. Završetkom radova na modernizaciji povećaće se kapacitet pijace, ali i kapacitet domaćih poljoprivrednika, dok se nakon završetka druge faze koja predviđa izgradnju lokala oko pijace očekuje da će broj od 1.000 sadašnjih korisnika pijace porasti na oko 6.000.

EUprogres TCPukovac5

 Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE