Brus 24.06.2017. Brusjani ćute i veo zaborava polako prekriva istoriju. Zaboravljaju se kako objekti tako i ljudi koji su rođeni u Brusu i koji ime ovog mesta proslavljaju i posle svog života.

Radmanovo skola1

Najverovatnije mnogima nije ni poznato da je u podkopaoničkom selu Radmanovu dugo godina radila osnovna škola koja je doprinela opismenjavanju i podizanju kulturnog života.

Radmanovo skola2 Radmanovo skola3

Škola je radila od 1930. do1976. godine ali i pored brige meštana zaseoka Pavličevići polako je nagriza zub vremena.

Istoriju ove škole napisao je u svojoj knjizi Miroslav Vučković, profesor u penziji

"Škola u Radmanovu počela je sa radom 1930. godine u kući Branislava Pavličevića. Imala je jednu učionicu i sobu za učitelja. Obuhvatala je učenike iz Brzeća, Radmanova i Livađa. Te davne 1930. godine školu je pohađalo pedesetak učenika.
Ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je bio prvi učitelj u školi. Najverovatnije je to bio Emilijan Poljšćuk poreklom Jevrejin, čije ime nalazimo u Učiteljskom kalendaru za 1935. godinu. Meštani sela Radmanova i nekadašnji đaci ove škole kazuju da se zvao Familijan Pljišću. Milorad Savić rođen 1928. godine kaže da je u prvi razred došao 1936. godine i da mu je učitelj bio neki izbeglica čijeg se imena ne seća ali su ga zvali Familijan.

Obzirom da mi letopis i ostala dokumentacija iz ove škole nisu bili dostupni, navodim imena učitelja koji su u ovoj školi radili onako kako ih pamte učenici i meštani.

Posle Emilijana Polšćuka u školu dolazi učiteljica Olga Starović. Učiteljica Olga je imala čak 70 đaka. Ona se u Radmanovu zadržala do 1939. godine kada u Radmanovo dolazi učiteljica Dragica Zorić rodom iz Surčina kod Beograda. Ona je u Radmanovu službovala do 1947 godine. Učiteljica Desa stiže iz Mladenovca a posle nje Branka Puzić iz Leskovca da u Radmanovu uče male gorštake. Smene učitelja bile su vrlo česte. U Radmanovu učiteljuje Dragica pa zatim učiteljica Milosija, obe iz Ljubave kod Kruševca, pa učiteljica Mica i Ljubica i za njima Ružica Minić. Školske 1963/64. godine u školi radi učiteljica Danica Milenković.

U školi Radmanovo se najduže zadržao učitelj Dušan Vidojević punih 12 godina, koji je ovde radio do zatvaranja škole 1976 godine.

Branislav Pavličević, a posle njega njegov sin, Vladen Pavličević bili su pomoćno - tehnički radnici u školi.

Vredno je istaći da je škola u Radmanovu jedno vreme (pred II svetski rat i tokom rata) bila centralna škola za Vlajkovce i Šošiće. 

Đak škole u Radmanovu bio je profesor doktor Aranđel Pavličević danas profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu."

Radmanovo skola4

Nadamo se da će neko preduzeti akciju preko Mesne zajednice i uputiti zahtev opštini Brus da uz pomoć kancelarije LER (Lokalnog ekonomskog razvoja) napravi projekat zaštite i renoviranja ovog kulturno-istorijskog objekta koji je značajan ne samo za opštinu Brus već i za Srbiju, jer su ovde učili mnogi đaci koji su kasnije radili i gradili državu Srbiju.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE