svPetkaosvecenje

Brus 01.09.2013. Na praznik Sveti mučenik Andrej Stratilat 01. septembra Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački Gospodin David osveštao je hram posvećen Svetoj Prepodobnoj mati Paraskevi (Sveta Petka) u M.Grabovnici i služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više sveštenika i đakona.

Mnogobrojni narod Brusa, okoline i iz rasejanja slio se na sveto mesto, da prisustvuje svečanom činu osvećenja crkve Svete Petke, u bruskom naselju Mala Grabovnica. Posle svečanog dočeka Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, koga je dočekalo mnogobrojno sveštenstvo, prepodobno monaštvo i mnogobrojni narod započeo je svečani čin osvećenja Hrama. Crkva je bila pretesna da primi verujući narod okupljen oko svog  Episkopa.

U svojoj besedi vladika David govorio je o značaju svetih molitava koja se izgovaraju pri svakom osvećenju crkve, istakavši da je veliki blagoslov Božiji za narod ovoga kraja to što sada imaju osveštani hram Božiji koji im pruža priliku da i oni u njemu zadobijaju blagodat Božiju preko Svete liturgije.

Nakon službe zaslužnim vernicima dodeljene su arhijerejske gramate za zasluge pri izgradnji ovog hrama, a  naročito je pohvaljen i istaknut bračni par Samardžić - Momčilo i Anđelka, najveći dobrotvori crkve svete Petke u M.Grabovnici. Ostalim saučesnicima na blagoslovenom delu podizanja  hrama  dodeljene su blagodarnice.

folklor sv petka

Ova velika i značajna svetkovina nastavljena je svenarodnim slavljem, dečijom folklornom igrom i pesmom, recitalima i horskim nastupom, a na posletku i trpezom ljubavi koja je spremljena za veliki broj prisutnih vernika u porti gradske crkve Sveto Preobraženje u Brusu.
Nenad Miljković

Slike ceremonije osvećenja možete pogledati na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE