Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) podržao je zahteve Grupe za slobodu medija koje će predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva uručiti Vlade Republike Srbije.

NUNSimage

Grupa za slobodu medija, koja okuplja više od stotinu medija, novinarskih, medijskih i nevladinih organizacija, ocenjuje „da se u Srbiji sprovodi organizovana državna operacija gušenja medijskih sloboda i slobode mišljenja, koja se ogleda u najrazličitijim političkim, finansijskim, pravosudnim i fizičkim pritiscima na medije i novinare”.

Stav Grupe je i da “u oblasti javnog informisanja, kao i u mnogim drugim oblastima, ne vladaju pravo i zakoni, već agresivna volja predstavnika vlasti i svakodnevno kršenje svih profesionalnih i etičkih normi” kao i da “državne institucije, koje bi trebalo da štite pravni poredak, sigurnost novinara i slobodu medija, pokazuju potpunu neefikasnost, a neke od njih su stavljene u funkciju ugožavanja prava medija i novinara”.

Rukovodstvo NUNS-a izrazilo je punu spremnost za nastavak saradnje sa svim novinarskim i medijskim organizacijama koje se zalažu za unapređenje medijskih sloboda u Srbiji. Uprkos nesporazumima i delimično različitim interesima novinarske profesije i medijske industrije, NUNS, zajedno sa ostalim članovima neformalne Medijske koalicije koju čine NDNV, Lokal press, ANEM i AOM, smatra Asocijaciju medija veoma važnim partnerom i saveznikom.

Rukovodstvo NUNS čvrsto veruje da samo zajednički partnerski nastup, uz usaglašavanje stavova i uvažavanje specifičnih interesa, može doprineti društvenom ambijentu i zaknodavnom okviru, koji će omogućiti i garantovati slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo i  odupreti se političkim i finansijskim pritiscima, što su preduslovi za uspešniji rad i poslovanje medija u Srbiji.

Pozdravljajući spremnost svojih predstavnika u Grupi za slobodu medija da u otvorenim i konstruktivnim razgovorima prihvate odgovornost za eventualne nesuglasice, pozivamo sve kojima je istinski stalo do stvaranja normalnog tržišnog i društvenog ambijenta za rad medija i slobodu javne reči, da uvaže takav pristup kako bismo delovali što bolje i što efikansije.
izvor:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE