OliverIvanovic

Oliver Ivanović, predsednik partije SDP (Srbija Demokratija Pravda) ubijen je u utorak 16. januara u Kosovskoj Mitrovici.
Kako mediji prenose na Olivera Ivanovića je ispaljeno 6 hitaca iz pištolja u dok je ulazio u zdradu partije SDP u Kosovskoj Mitrovici a iako je brzo dovezen do bolnice nažalost lekari nisu uspeli da ga reanimiraju i podlegao je povredama.

Ubistvo Olivera Ivanovića velikog borca za Srbe, prvenstveno na Kosovu i Metohiji gde je živeo, teško je palo svim Srbima a naročito onima koji žive na Kosovu i Metohiji i koji su sada još više zabrinuti za bezbednost i opstanak . 
Ubistvo Olivera Ivanovića je osudio i najviši državni vrh Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, zatim opozicioni lideri, Evropska Unija, EULEX, kao i mnogi drugi sa zahtevom da se što pre pronađu i uhapse krivci za smrt lidera SDP Olivera Ivanovića.

OliverIvanovic RTVMir

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.
Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara.
Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici.
Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.
Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.
Bio je član "Koalicije za povratak".
Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije, koja je prestala da postoji, a do danas i lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".
Bio je instruktor je i međunarodni karate sudija, kao i predsednik karate kluba "Trepča".
Na lokalnim izborima u novembru 2013. godine bio je kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice.
Dva meseca nakon toga uhapšen je pod sumnjom da je izvršio ratni zločin nad Albancima.
Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u pritvoru, u Prištini a potom u Kosovskoj Mitrovici.
Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.
Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, a 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.
Na poslednjim lokalnim izborima u oktobru prošle godine takođe je bio kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice. Tokom kampanje mu je zapaljen automobil.
Bio je žestoki kritičar aktuelne lokalne vlasti u ovom gradu koju predvodi Srpska lista. Ukazivao je i na rast kriminala i strah koji trpe građani severnog dela Kosova.
Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je oženjen i otac je četiri sina.


Urednica portala "KoSSev" Tanja Lazarević izjavila je u Pressingu TV N1 da ne želi da politizuje ubistvo Olivera Ivanovića, niti da spekuliše ko bi mogao da stoji iza tog čina, ali ističe da je severna Kosovska Mitrovica u poslednje četiri godine postala opasno mesto za život i da je lider SDP-a bio izložen strašnim verbalnim napadima.
izvor:rtvmir.com i rs.n1info.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE