Kamion sneg1217

U prostorijama JP "Putevi Srbije", u Beogradu, održana je konferencija za medije i javna prezentacija Plana zimskog održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda.

Novinarima i drugim zainteresovanima je prezentiran način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.

Takođe, prezentiran je i veoma važan sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima, kako Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a RS - Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije tako i javnosti i svih zainteresovanih strana (pogledati šematski prikaz protoka informacija).

JP PuteviSrbije semainfo

Konferenciji su prisustvovali Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP "Putevi Srbije" i Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i rukovodilac Štaba zimske službe, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnici MUP - Uprave saobraćajne policije, Sektor za vanredne situacije, Agencije za bezbednost saobraćaja i drugi.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednosti saobraćaja u zimskim uslovima, kao i svih prethodnih godina blagovremeno je sačinjen Plan zimskog održavanja održavanja putne mreže Republike Srbije kojim su predviđeni posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva naročito održavanjem državnih puteva I i II reda koje se sprovodi od 01.11.2018. do 01.04.2019. godine a na održavanju putne mreže Republike Srbije je angažovano 25 specijalizovanih preduzeća.

Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda i isto se obavlja iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 169. Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima i kategorijama i to:
- Prvi prioritet / A kategorija - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave
- Drugi prioritet / B kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave
- Treći prioritet / C kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

Prema planu zimske službe za 2018/19 raspoloživo je 734 putarskih vozila i kamiona, 335 mašina, 911 radnika – putara, 188 tehničara, 334 mašinista i 736 vozača, u jednoj smeni. Angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 71.829,82 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa iznosi 1585 tona.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:
- mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu;
- prevoju Čestobrodica na putu Paraćin - Zaječar (600 m.n.v);
- usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
- prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
- prevoju Popadija (Majdanpek - Negotin);
- prevoju Tresibaba (Knjaževac - Niš);
- prevoju Svetinja (Topola - Kragujevac);
- prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
- širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
- mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
- prevoj Jaram na putu Brzeće - Kopaonik,
- most preko Save, obilaznica Dobanovci - Ostružnica
- zona mosta Prijevorac na rekonstrisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda.
- obilaznica Beograda od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica) i KRUŽNI PUT,
- novi most "Batajnica" sa rampama, u petlji Batajnica.

JP "Putevi Srbije" sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP "Putevi Srbije" još jednom apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE