DecIgraliste 030517 5

Puna primena Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je cilj povećanje stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom, počela je 23, novembra 2018. godine.

Zahvaljujući novom propisu Ministarstva privrede, sva igrališta u Srbiji biće u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom.

Nova igrališta će morati da se izrađuju u skladu sa novim pravilima, a postojeća da im se prilagode.

Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.

Po prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran. Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, a to su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave.

Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, ali je određen period od tri meseca za usaglašavanje. U periodu usaglašavanja suimenovana tela koja će obavljati kontrolu igrališta. Puna primena je krenula 23. novembra 2018. godine.
izvor:privreda.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE