Milan Knežević - Razvoj Brusa, iz knjige Uzori za nezaborav sa Kopaonika koju je priredio Miroslav Vučković

UzorisaKopaonika

Milan Knežević je jedan od najistaknutijih figura narodnih predstavnika vlasti u bruskom kraju. Rođen je u selu Osredci, detinjstvo je proveo ispod Nerađe, jednog od kopaoničkih visova a onda sa ocem sišao u Brus i počeo se učiti trgovačkim poslovima. Otac i sin otvaraju trgovinu i mehanu.

Milan Knežević postaje ugledna ličnost u kraju i čovek kome se gorštaci sa Kopaonika obraćaju za pomoć i za savet. Biran je za predsednika Opštine bruske i četiri puta za narodnog poslanika za Kruševački srez.
I kao predsednik opštine i koa narodni poslanik Milan Knežević je dao značajan doprinos u razvoju bruskog kraja. Zalaganjem kod nadležnih u Beogradu uspeo je da se odobri gradnja puta Brus-Kruševac uz Rasinu. Uspeo je da izdejstvuje podelu bivšeg Župskog sreza na dva i to: Kopaonički i Župski srez. Za središte Kopaoničkog sreza izabrao je Brus i obezbedio mu važan status.
Bio je omiljen predsednik opštine bruske on je trasirao glavnu ulicu i tako kreirao današnji izgled Brusa. Energično se bavio i uspeo da otvori treći razred škole u Brusu, a njemu pripadaju zasluge za otvaranje bolnice u Brusu.
Milan Knežević je negde zapisao da je imao najveće muku da ostvari da pošta prema Kruševcu iz Brusa bude nošena tri puta nedeljno.
Godine 2016. lokalna samouprava se setila ovog čoveka po mnogo čemu zaslužnog za razvoj bruskog kraja pa je jednoj ulici u Brusu dala ime Milana Kneževića.

Kopaonički srez formiran je 5. januara 1899. godine podelom Župskog (bivšeg Kozničkog) na Župski i Kopaonički. Kopaonički srez obuhvatao je 39 naselja. (M.Matić, hronologija Brusa i Kopaonika, strana 50)

Uzori za nezaborav sa Kopaonika
priredio: Miroslav Vučković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE