BiljanaCincarevic BC

Pismo Biljane Cincarević u cilju sprečavanja organizovanja lova i hajke na vukove, naše totemske životinje, i doprinos da se društvo osvesti i poraste na viši ekološki i ljudski nivo:

"Zamolila bih vas da objavite moj protest protiv organizovanja lova i hajke na vukove. Ovo je izuzetno ozbiljan problem jer kod nas još uvek ne postoji zdrava visoka svest o zaštiti životinja i životne sredine, naročito zaštita vukova kao naše totemske životinje.
Svuda u svetu vuk je zaštićena životinja. Mnogi narodi su ponosni na mitove i legende vezane za vuka koji pletu njihovu tradiciju. Mnogo puta u inostranstvu sam se postidela primitivizma svog naroda koliko zagađuje prirodu i pritom ubija iz zabave ili čak mučki razne životinje. Ukoliko želite da date doprinos da se naše društvo osvesti i poraste na viši ekološki i ljudski nivo, objavite ovo moje pismo. Pozivam sve da pročitaju šta znači ubiti vuka! To ostavlja duboke impikacije ne samo na ekologiju i naše društvo već lično na pojedinca kao prokletstvo.

VUK je totemska životinja naših naroda u ovom regionu. Vuk Karadžić ali i drugi su zapisivali stare običaje i tradiciju vezanu za vuka. Naši preci su vuka zvali zaštitnikom, čuvarem, dalekim pretkom. Reč "totem" potiče od indijanske reči koja predstavlja simbol ili plemenski znak, a najčešće vrstu životinje ili biljke u kojoj su poštovani preci i duhovi zaštitnici plemena, i mi je prikladno danas koristimo. Totem određuje verovanje u zajedničko poreklo i mistični odnos između jednog plemena i neke vrste životinja. Takvu životinju ili biljku (totem) su obožavali i smatrali osnivačem svog plemena, pa se obično po njemu i celo pleme nazivalo.
Kao sto znamo koliko je VUK prisutan u našim narodima živo svedoče sva lična imena i prezimena koja sadrže vuka u sebi:
Vuk, Vukašin, Vukica, Vukoman, Vukadin, Vuka, Vukan, Vukosava... Vučković, Vujadinović, Vukmirica, Vučić, Vujošević, Vuković, Vukić, Vukomanović...
Davanje deci ime Vuk je utemeljio Sveti Sava kako bi prezervirao i očuvao u našem narodu ovu moćnu životinju zaštitnika. Zato se često u narodnim legendama i sam Sveti Sava predstavlja kao hromi vuk - koji je u stvari personifikacija starijeg slavenskog božanstva Daboga ili Dažboga a koji je inkarnacija belog hromog vuka. Dakle naše poreklo je svakako božansko. Zato se Sveti Sava smatra njegovim naslednikom i zaštitnikom vukova. Prema srednjovekovnim spomenicima, vuk znači isto što i Srbin.
Totemska životinja Vuk je arhetip koji kroz svoje osobine i atribute opisuje i narod čiji je patron/matrona. Glavne osobine vuka su: izuzetna sposobnost i snaga preživljavanja! Izdržljivost. Intuicija. A ovo u mnogome opisuje i naš narod.
Tradicija pokazuje totem kao životinjski mitski simbol koji predstavlja pretke i njihove odnose koje su želeli da očuvaju generacijama, tako totem ima ulogu čuvara plemena.
Premda je totem predstavljao zaštitnika plemena, životinja nije smela da se jede ili kad su je jeli to je priređivano kroz strogi plemenski ritual. Zato je izuzetan greh ubiti vuka. Ubiti svog duhovnog zaštitnika i vodiča povlači za sobom ozbiljne konsekvence koje se reflektuju kao bolesti i razne druge blokade i nesreće koje zadese ljude koji love i ubijaju vukove. O ovome je takođe pisao Vuk Karadžić ali i predanja iz naroda svedoče o takvim slučajevima da su se čitave familijarne loze gasile zbog ubijanja vukova. (Takođe i ubijanje zmije čuvarkuće je gasilo lozu)
Osvešćivanje Vuka kao zaštitnika, je osvešćivanje srpstva. Totemska životinja je zaštitnik i čuvar duše, ljudskosti, poštovanja, dostojanstva, tradicije, vere (ne religije, religija razdvaja). Vukovi se drže u čoporu, žestoko brane svoje mlade i teritoriju, intuitivni su i izuzetni borci. Kada pronađu partnera ostaju u paru čitavog života. Ako ugine jedan partner vuk živi samotnjački život. Karakterna osobina vuka je da savršeno živi u čoporu sarađujući sa ostalima ali i život vuka samotnjaka je vrlo čest slučaj. Dešava se da neke jedinke vukova se izdvoje i neko vreme provedu u samotnjačkom životu, pa se nakon nekog vremena priključe starom ili novom plemenu - naučnici još nisu dokučili razlog tome.
Prisećanje arhetipa vuka, prizivanje predačkog totemskog zaštitnika negujemo svoje kulturno i duhovno nasleđe i svoj identitet. Time osnažujemo sebe, svoje porodice i svoj narod, svest o važnosti saveza koji su naši preci imali sa prirodom, bićima i duhovima prirode. To nam otvara ne samo svest o kulturno i duhovnom nasleđu već otvara mogućnost stvaranja jedne nove kulturno industrijske grane, gde bi smo kroz festivalske umetničke programe oživljavali u novom ruhu naše običaje. Ovakvi novi umetničko obrazovani programi bi privukli turiste. Time bi naš predak vuk pomogao da se podigne finansijska situacija mnogim porodicama. Imamo primer susedne Bugarske kako su oživeli stare običaje (npr Dodole) dajući im zvanične dane i festivale u određenim gradovima i selima i time razvijaju jednu novu kulturno industrijsku granu koja donosi veliki priliv novca njihovom stanovništvu.

BiljanaCincarevic BC19

U svakom slučaju poštovanje našeg predačkog nasleđa nam daje čvrsto uzemljenje, podršku predaka i vetar u leđa da opstanemo ali i da se iscelimo kao narod i nastavimo da rastemo u pravom smeru."
Biljana Cincarević foto:B.Cincarević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Miloje 104768685
Biljo, tvoja briga i interesovanje za vuka je sasvim prirodna i ljudska. Ali mi zivimo u zemlji koja se zove Srbija, gde je bavljenje politikom genecki predodredjena. E sad, jos ako se tamo snadjes i u medjuvremenu zavrsis bar jedan fakultet za godinu- dve, ti ces biti neko ko upravlja nasim zivotima. Tvoja briga za vuka njma ce biti nesto kao vidi sta ovo pise, ako ga uopste procitaju. Ja sam na tvojoj strani, a mozda ce jednog dana neko ovo procitati!
| 1 -2
Ilija Šaula 161243115
Stati na stranu vuka to je naša sveta dužnost!
| 2 -2
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE