e Government301015 1
Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić u uvodnom obraćanju na 11. Međunarodnoj konferenciji „Smart e-Government 2015” otvorenoj danas u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, rekao je da donošenje Zakona o informacionoj bezbednosti predstavlja jedan od koraka ka harmonizaciji pravnog okvira Republike Srbije sa EU u oblasti informacionog društva.


Savić je istakao da Zakon o informacionoj bezbednosti predstavlja skup mera koje omogućavaju da IKT sistem zaštiti tajnost, integritet, raspoloživost, autentičnost i neporecivost podataka kojima se rukuje putem tog sistema.

e Government301015 2
Konferencija sa temom “Sajber bezbednost u Srbiji: pravni, organizacioni i tehnički aspekti” okupila je predstavnike državne administracije i biznisa, vladine IT stratege, industrijske lidere, univerzitetske profesore i nezavisne eksperte, sa ciljem da se na jednom mestu razmotre rastući trendovi u standardizaciji novih tehnologija za izgradnju modernog informacionog društva.

„Putem očuvanja bezbednosti IKT sistema štite se osnovna ljudska prava, lični podaci i privatnost koji su garantovani međunarodnim i nacionalnim pravnim aktima.“, rekao je Savić.

Za učesnike konferencije organizovan je i specijalizovani Okrugli sto na temu “Sajber bezbednost u Srbiji: pravni, organizacioni i tehnički aspekti” i izložba rešenja organizovana zajedno sa stručnim prezentacijama u plenarnom delu Konferencije.

Pomoćnik ministra je u svom izlaganju naglasio da je Strategijom o informacionoj bezbednosti u ovoj oblasti, Evropska unija deklarisala odlučnost da se oblast informacione bezbednosti uredi i da se njen nivo značajno podigne, u čemu moraju da učestvuju nadležni državni organi, koji treba da imaju adekvatne ljudske i tehničke kapacitete.

Na konferenciji i izložbi koja će se održati 29. i 30. oktobra, biće prikazane brojne prezentacije vodećih kompanija u razvoju savremenih tehnologija za realizaciju javnih elektronskih servisa.

Konferenciju organizuje ASIT (Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Direkcijom za elektronsku upravu, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

izvor:mtt.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE