CrnoJezero VD1

Građanski protest za očuvanje prirode Crnog jezera na Durmitoru iniciran sečom stabala a protiv izgradnje planiranih turističkih sadržaja u neposrednoj blizini ovog jezera najavljen je za subotu, 06. april 2019. godine.

CrnoJezero VD4

"Naš protest za očuvanje prirode Crnog jezera je u subotu 06. aprila. Okupićemo se u 12:00 časova kod rampe na putu za Crno jezero. Sve ovo je počelo tajnom sječom 42 stabla u zoni u kojoj su bungalovi trebali da budu. Tek kada su građani vidjeli sječu stabala i pobunili se dobili su i informaciju šta se tu planira. Akciju smo pokrenuli kada smo saznali da je firma-zakupac restorana na obali planirala postavljanje 30 bungalova, 90 čamaca po jezeru, izgradnju avanturističkog parka i vještačkog alpinističkog zida, kao i postavljanje šanka i proširenja terasa i betoniranje oko objekta...
Uglavnom, tu se planira kompletan turistički kompleks koji bi izazvao ogromne devastacije prostora, koji je inače pod strogom zaštitom UNESCO-a. Pitanje je kako su nadležni uopšte dozvolili ovakvu stvar i mi, građani kao i mnogi ljudi iz zemlje i svijeta izričito smo rekli NE toj gradnji. Kampanja "Dalje nećeš moći" znači da želimo da stanemo na kraj devastaciji Nacionalnog parka Durmitor, gradnji na Crnom jezeru i sječi šume." reči su aktivista kampanje "Dalje nećeš moći".

Crnojezero PrintscreenYT

Crno jezero se nalazi u Nacionalnom parku Durmitor, na tri kilometra od Žabljaka. Smešteno je ispod vrha Međed i okruženo je gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koja se ogleda u bistroj vodi, po čemu i dobi ime Crno jezero. Sastoji se od dve vodene površine, tzv. Malog i Velikog jezera, odvojene uskim kopnom, zvano "struga". Voda iz jezera podzemnim kanalima otiče u Taru i Pivu pa Crno jezero ima i fenomen bifurkacije tj. pojavu da jedna vodena masa daje pritoke dvema rekama što je izuzetna retkost.
Crno jezero je najveće i najpoznatije jezero Durmitora i jedan od simbola ovoga kraja ali i Crne Gore.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE