Raska Opstina

Opština Raška, USAID Projekat za odgovornu vlast i organizacija Transparentnost Srbija pozivaju sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana za opštinu Raška.

Opština Raška formirala je 24. januara 2019. godine Radnu grupu koja je, uz podršku USAID Projekta za odgovornu vlast i organizacije Transparentnost Srbija, izradila Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP). Nacrt je dostupan na sajtu opštine Raška i na sajtu Transparentnosti Srbija. Odštampana verzija može se dobiti u Uslužnom centru u opštinskoj upravi.
Lokalni antikorupcijski plan je dokument koji usvaja svaka jedinica lokalne samouprave u Srbiji, u kom se prepoznaju rizici od korupcije u radu lokalnih javnih institucija i predviđaju aktivnosti na smanjenju tih rizika. LAP preventivno deluje na nastanak korupcije, kroz povećanje transparentosti u radu lokalnih institucija, jačanje kontrole nad radom javnih službi, uvođenje kriterijuma za donošenje odluka, kao i kroz aktivnije uključivanje javnosti u donošenje odluka. Kvalitetan LAP i njegova efikasna primena treba da doprinesu uštedi i racionalnom korišćenju javnih resursa i boljem ostvarivanju interesa i potreba lokalne zajednice.
Lokalni antikorupcijski plan obuhvata veliki broj oblasti koje su važne za dobro funkcionisanje lokalne samouprava i lokalne zajednice u celini, kao što su: usvajanje lokalnih propisa koji će omogućiti ostvarivanje javnog, a ne pojedinačnih interesa, sukob interesa javnih funkcionera i službenika, razotkrivanje slučajeva korupcije, upravljanje javnom svojinom opštine, javne nabavke, dodelu sredstava različitim ciljnim grupama iz lokalnog budžeta, inspekcijski nadzor, i tako dalje. Zbog značaja ovih i drugih oblasti, veoma je važno da javnost ima mogućnost da reaguje na Nacrt LAP-a i da dostavi svoje sugestije i komentare na njegovu sadržinu pre nego što on bude usvojen u Skupštini opštine.
Tokom javne rasprave, koja će trajati do 20. maja 2019. godine, građani, udruženja, stručne asocijacije, sindikati, mediji, političke stranke i svi drugi zainteresovani mogu da podnesu predloge za izmene i dopune Nacrta LAP-a.



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE