EUPRO Paracin06191

U industrijskoj zoni „Zmič“ u Paraćinu počeli su radovi na unapređenju poslovne infrastrukture kako bi se proširili kapaciteti ove zone i stvorili uslovi za privlačenje investicija. Radovi koje finansira Evropska unija (EU) preko programa EU PRO sa oko 300.000 evra podrazumevaju izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone što će omogućiti da se otvori novi blok parcela.

EUPRO Paracin06194

"Trenutno je 17 preduzeća kupilo parcele u zoni, a deset objekata je izgrađeno ili u izgradnji. Očekujemo da već naredne godine u industrijskoj zoni radi oko 20 preduzeća koja će zapošljavati ljude što je važno za Paraćin ali i celo Pomoravlje, jer je lokacija zone takva da posao mogu da dobiju i stanovnici Ćuprije i Jagodine", rekao je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin prilikom obilaska zone "Zmič".

Po njegovim rečima, opština odgovara na potrebe investitora jer velika preduzeća u skladu sa zakonskim okvirom zemljište mogu da dobiju bez naknade, dok se za manja preduzeća parcele izdaju po povoljnim cenama. Takođe izgradnja objekata se lako započinje zahvaljujući efikasnosti lokalne administracije u izdavanju potrebnih dozvola.

„Infrastrukturno opremanje zone je od posebne važnosti i za preduzetnike i mala i srednja preduzeća koja nemaju sopstvene lokacije za izgradnju. Oni će sada moći da kupe parcele i da brzo započnu sa poslovanjem”, rekao je Paunović i dodao da mala i srednja preduzeća doprinose investicionom bumu na teritoriji opštine gde posluju na više od 70.000 metara kvadratnih proizvodnog i poslovnog prostora i zapošljavaju značajan broj ljudi.

Predsednik opštine je takođe istakao da će opština u fazama graditi i industrijski park u Industrijskoj zoni „Zmič" pod komercijalnim uslovima za koje je dobila saglasnost od države, dok je švedska firma „Rimaster" već počela da radi u Paraćinu i u narednom periodu treba da zaposli oko 1000 ljudi.

Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO je navela da je Paraćin jedna od devet lokalnih samouprava u kojima se uz podršku Evropske unije realizuju projekti unapređenja poslovne infrastrukture sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje i privuku investicije.

EUPRO Paracin06193

"U opštini Paraćin se, kroz EU PRO program, realizuju projekti u vrednosti od oko 630.000 evra, te pored unapređenja poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni, EU podržava unapređenje geografskog informacionog sistema, ali i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentnost i poslovanje", dodala je menadžerka programa EU PRO, ističući značaj projekta čija je realizacija danas počela u Paraćinu a koji za rezultat treba da ima otvaranje oko 300 novih radnih mesta.

Olivera Kostić je podsetila da EU preko programa pomaže društveno-ekonomski razvoj zemlje sa ukupno 25 miliona evra, dok se sva sredstva plasiraju putem javnih poziva, te da je u velikoj konkurenciji od 99 lokalnih samouprava opština Paraćin sa dobrim predlozima projekata dobila značajna sredstva.

Radove, čiji je rok za izvođenje 90 dana, će izvesti grupa koju zastupa „Putotehna“ iz Paraćina izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Paraćin.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE