Ziljci skup070719

U nedelju, 07. jula 2019. godine, meštani sela Žiljci u opštini Brus održali su protestni skup protiv izgradnje derivacionih MHE na teritoriji ove opštine. Ovom skupu podršku su dali meštani sela Graševci, Vlajkovci i Radmanovo, aktivisti protiv izgradnje MHE iz Jošaničke Banje, Novog Sada, Aleksandrovca... i lokalni političari – odbornici SO Brus, članovi Veća opštine i drugi lokalni funkcioneri.

Ziljci skup0707193

Kako smo nezvanično saznali skup je organizovan spontano jer su meštani Žiljaka protiv izgradnje derivacione MHE čija izgradnja treba da počne za nekoliko dana i to na 50ak metara uzvodno od mesta skupa (fotografije sa skupa OVDE).
Na skupu meštani su pričali da su protiv izgradnje derivacione MHE jer su voda i reka njihov život i da zavise od same reke kao i njihova poljoprivredna proizvodnja a okupljenima su se obratili i aktivisti protiv izgradnje MHE iz Jošaničke Banje Aleksandar Drašković i dr Jelena Drmanac kao i dr Ratko Bajčetić iz Novog Sada.


Po završetku skupa prošetali smo nizvodno, trasom već izgrađene MHE, i šta smo zabeležili možete videti na fotografijama OVDE.

Ziljci MilanPavlovic070719

Uz put smo sreli i meštanina Milana Pavlovića koji nam se pohvalio da ima nekoliko parcela pod malinom i kupinom koje obrađuje i za sada je zadovoljan rodom. Ispričao nam je i nekoliko detalja vezanih za istoriju sela Žiljci i nekadašnjeg života u selu.

Ziljci MilanPavlovic0707191

Pitali smo g-dina Pavlovića da nam kaže nešto o samoj reci i već izgrađenoj MHE na šta je on odgovorio da je rečni protok smanjen od kada je izgrađena MHE ali da im je investitor rekao da neće vodu koristiti više od dozvoljenog kao i da će tokom letnjih meseci omogućiti veći nivo vode u reci kako bi meštani mogli da koriste rečnu vodu za polivanje zasada. Takođe nam je rekao da je reka dosta zagađena jer celokupna kanalizacija naselja se sliva u reku što se može videti tj osetiti naročito predveče kada su visoke temperature.
Zabeležili smo i video snimak dela rečnog korita reke Graševke ispod već izgrađene MHE


Što se tiče samog skupa narod sigurno zna šta je dobro po njega a šta nije. Da li su derivacione MHE dobre ili loše to je već rekla struka i moglo se videti kroz medije ali ostaje pitanje "Da li meštani Žiljaka sigurno znaju protiv koga se bore, protiv investitora MHE ili lokalne vlasti?".

Ziljci skup0707192

Ono što smo takođe saznali to je da sve relevantne dozvole za izgradnju MHE na teritoriji opštine Brus izdaje Opštinska uprava opštine Brus a pre 10-ak dana, na sednici SO Brus održanoj 27. juna 2019. godine odbornici su na predlog Veća opštine Brus usvojili Odluku radi izgradnje derivacione MHE u podkopaoničkom selu Kriva Reka.
Možda je o ovome najbolje rekla dr Jelena Drmanac iz Jošaničke Banje obraćajući se okupljenim meštanima na skupu:


Meštanima ostaje da se u narednom periodu još bolje upoznaju sa ovom problematikom naročito o proceduri izdavanja dozvola za izgradnju MHE na teritoriji opštine Brus jer posle izdatih dozvola od strane lokalne vlasti ostvarivanje prava lokalnog stanovništva je sve neizvesnije.
Inače na sednici SO Brus održanoj 26. januara 2007. godine odbornici su tada usvojili Katastar malih hidroelektrana (MHE) iz 1987. godine kojim je definisano okvirno 31 potencijalno moguća lokacija za izgradnju MHE na teritoriji opštine Brus. Do sredine juna 2019. godine Opšinska uprava opštine Brus izdala je građevinske dozvole za izgradnju MHE na Đerekarskoj i Graševačkoj reci kao i u Krivoj Reci - ukupno 5 građevinskih dozvola.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
dida 44175608
Protiv cega se ti prijateljju boris??? Odnosno za koga??? Mestani Ziljaka da razmisle protiv koga se bore??? Pa protiv tebe...!!! Protiv tebe i tvojih nalogodavaca!!!
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE