Mika Djordjevic RJ1

Sedamdesetih godina prošlog veka, po prvi put je pokrenuta akciju da se na rodnoj kući Mike Đorđevića u Brusu postavi spomen ploča. Međutim, opština iz nekih razloga tada nije htela da je postavi, pa je ova akcija propala. Tek posle dve hiljadite godine, nakon nekoliko neuspelih pokušaja, konačno, 11. jula 2006. godine postavljena je spomen ploča.

U mom slučaju postavljanje ploče bio je pun pogodak. Prolazeći Mikinom ulicom, pored njegove rodne kuće, privlačila mi je pažnju. Sebi sam često postavljao pitanje: Čime je zaslužio ovo znamenje? Od tada i počinje moje interesovanje za poznatog Brusjanina. Posle samo nekoliko pročitanih tekstova o Miki, primetio sam da se na spomen ploči nalaze pogrešne godine rođenja i smrti.

Početna namera bila mi je da u kraćem radu argumentovano ukažem na učinjene greške, u cilju da se one isprave. Međutim, kada sam pristupio proučavanju života i rada Mike Đorđevića, odustao sam od prvobitne namere, shvativši da ovaj velikan zaslužuje jedan obiman i ozbiljan rad. Rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada je do danas najobimniji i najdetaljniji rad o Miki Đorđeviću. Najpre je objavljen na ovom sajtu 9. novembra 2017. godine, a sredinom decembra iste godine i u petnaestom broju časopisa „Rasinski anali“.

U isto vreme dok sam radio na pripremanju konačne verzije rada, današnji vlasnici kuće su radili novu fasadu na objektu. Tom prilikom je skinuta spomen ploča. Od tada pa do danas, prošlo je skoro dve godine, a ploče nema na starom mestu. I danas, sebi postavljam slično pitanje: Čime je to Mika zaslužio da mu se spomen ploča ne vraća? Kao osobu koja se ozbiljno bavila poznatim sugrađaninom, logično, da me je interesovalo šta se dešava sa spomen pločom. Našao sam je na podu naslonjenu uza zid šupe, koja se nalazi pored kuće. Tokom prošle i ove godine tri puta sam razgovarao sa starijom gospođom, inače vlasnicom kuće, koja tvrdi da nema ništa protiv da se ploča vrati na staro mesto, ali da je u vezi sa tim niko od nadležnih nije kontaktirao, niti se bilo ko o tome raspitivao.

Ovim putem apelujem na odgovorne. Ne morate da ispravite pogrešne godine, ali bar ne činite novu grešku. Vratite Miki spomen ploču.

Mika Djordjevic RJ8

Spomen ploča na Mikinoj kući postavljena 11. jula 2006. godine

Radoljub Jotić
O Miki Đorđeviću pročitajte OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE