UdruzenjeZenaPescanik KS

Udruženje žena Peščanik iz Kruševca izdalo je saopštenje povodom predstojećeg ročišta u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića, 23. septembra u Osnovnom sudu u Kruševcu:

"Članice Mreže žena Rasinskog okruga, Mreža Žene u crnom i Udruženja žena Peščanik, kao i aktivistkinje i aktivisti drugih organizacija iz Rasinskog okruga i Beograda će, 23. septembra 2019., prisustvovati novom ročištu u Osnovnom sudu u Kruševcu u postupku protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus. Tom prilikom biće održan i skup podrške Mariji Lukić, koja je  Milutina Jeličića optužila za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja.

Ovo je, inače, drugo ročište, nakon odluke o izmeštanju suđenja iz Brusa u Kruševac, koju je na zahtev advokata Marije Lukić, doneo Vrhovni kasacioni sud i nakon odluke Osnovnog suda u Kruševcu, 14. avgusta, da zbog nedolaska branilaca optuženog, zakaže novo ročište. Napominjemo da je postupajući sudija najavio da će ročište, 23. septembra, biti održano bez obzira da li će se branioci optuženog pojaviti ili ne.  

Podsećamo da je Marija Lukić krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja protiv Milutina Jeličića podnela 2018., priloživši kao dokaz više hiljada SMS poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine. Krivičnu prijavu protiv Milutina Jeličića za polno uznemiravanje, podnelo je još 6 žena, ali su te prijave odbačene uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

Marija Lukić je, od kada je slučaj dospeo u javnost, konstantno izložena pretnjama i uvredama u pojedinim  medijima i na društvenim mrežama. Skupština opštine Brus je 27. juna 2019., optuženom vratila odbornički mandat što mu u budućnosti ostavlja mogućnost da se ponovo kandiduje za isti položaj.  Smatramo da je opština Brus time poslala opasnu poruku javnosti da polno uznemiravanje žena može ostati društveno nekažnjeno. Kako onda možemo verovati da će žrtve polnog uznemiravanja biti zaštićene?

Pozivamo Osnovni sud u Kruševcu, da sudi po pravdi i zakonu, nezavisno i nepristrasno i da izbegne i zanemari sve vrste političkih i interesnih pritisaka, koji dolaze sa pozicija moći. Građane i građanke pozivamo da ponovo, 23. septembra izrazimo solidarnost i podršku Mariji Lukić i svim drugim ženama žrtvama seksualnog nasilja."
Udruženje žena Peščanik, KruševacDodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE