Raska Trnavska reka1

Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO doprineti unapređenju komunalne infrastrukture u u opštini Raška kroz izgradnju kanalizacione mreže u naselju Trnavska reka. Projekat vredan skoro 335.000 evra, od kojih EU ulaže 150.000 evra, a opština Raška preko 184.500 evra unaprediće pružanje komunalnih usluga za više od 100 porodica koje žive u tom naselju.

„Ovim projektom ćemo rešiti jedan od većih problema u užem jezgru opštine i doprinećemo većem kvalitetu života meštana Trnavske reke među kojma je i 30 romskih porodica koje će imati bolje uslove za život, što će, uveren sam, doprineti njihovoj socijalnoj inkluziji“, rekao je zamenik predsednika opštine Raška, Đorđe Gogić.

Kako je istakao projekat izgradnje oko 1,1 km kanalizacione mreže, koji će se sprovoditi u skladu sa principima dobrog upravljanja, imaće pozitivan uticaj i na zaštitu životne sredine jer će novoizgrađeni sistem biti povezan sa sistemom za preradu otpadnih voda.

Raska Trnavska reka3

„Kroz EU PRO program, Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije pruža podršku realizaciji prioritetnih projekata na lokalu, a projekat u opštini Raška je dodatno važan zbog socijalnog aspekta i svog osnovnog cilja -boljeg kvaliteta života ljudi“, rekla je Olivera Kostić, medadžerka EU PRO programa, podsećajući da je ovo jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture vrednih 4,5 miliona evra koje Evropska unija podržava kroz EU PRO program.

„Dugogodišnja saradnja sa opštinom Raška ne ogleda se samo u broju projekata već i u njihovom kvalitetu i angažovanju lokalne administracije u njihovoj blagovremenoj pripremi, posebno kada se uzme u obzir velika konkurencija od 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO“, dodala je menadžerka programa.

U Raškoj se trenutno u okviru EU PRO-a sprovode projekti u vrednosti od skoro pola miliona evra koji pored unapređenja komunalne infrastrukture u naselju Trnavska reka uključuju i razvoj geografskog informacionog sistema i planske dokumentacije.

Olivera Kostić je takođe pozvala preduzetnike i preduzetnice iz Raške i ostalih lokalnih samouprava uključenih u program EU PRO koji se bave proizvodnjom i nisu starija od pet godina da iskoriste priliku da se prijave na drugi javni poziv za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koji je otvoren do 10. novembra 2019.

Projekat Izgradnje kanalizacione mreže u naselju trnavska reka finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE