MojsinjskaSvetagora VrataSrbije

Mojsinjska Sveta gora, sa preko 70 crkava i crkvišta iz ranog srednjeg veka, nalazi se u opštini Ćićevac koja je bogate tradicije i viševekovne istorije.

Posebno mesto u istorijsko- kulturnom nasleđu ove opštine zauzima kompleks Mojsinjskih planina, poznatih kao “Mala Srpska Sveta gora“. Na ovom području postoje brojni tragovi srednjovekovnog života, pre svega crkava, crkvišta, izvora i svetih vodica.

Smatra se da je ona bila pribežište monaha Sinaita, koji su izbegli iz južnih krajeva pred najezdom Turaka posle Maričke bitke i tu su počeli podizati nove bogomolje. Najznačajnije su, po arhitekturi i po očuvanosti crkva Sv. Marka u Jakovcu, crkva Sv. Jovana u Stevancu, crkva Sv. Arhanđela u Stalaću, crkva Sv. Petke u Grad Stalaću, Sv. Nikola i Sveta Nedelja u Braljini.

Od izuzetnog značaja za narod ovog kraja su manastir Sveti Roman kod Đunisa i manastir Pokrova Presvete Bogorodice kod Mrzenice.

O Mojsinjskoj Svetoj gori snimljen je i film “Vrata Srbije – Mojsinjska Sveta gora“, koji govori o ovoj do sada zapostavljenoj temi. Film se bavi srednjovekovnom i modernom Srbijom. Kroz genezu istorijskih i mitskih događaja vidimo i značajno prisustvo Mojsinjske Svete gore, koja je pored utemeljavanja duhovnog identiteta srpskog naroda imala ključnu ulogu u njegovom opismenjavanju i prihvatanju pravoslavne religije.
izvor:cicevac.rs



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE