ZgradaRosulje 1119011

Brus, 09.11.2019 - U Brusu je danas održana svečanost povodom uručenja ključeva 10 stanova namenjeni izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Republici Srbiji, Enriko Visentin, predstavnik Delegacije EU, Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Saša Milošević, predsednik opštine Brus kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija, korisnici i građani Brusa i okoline.

ZgradaRosulje 1119002

Prisutnima se prvo obratio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeg lica:

"Velika mi je čast što sam i ovog puta u prilici da, kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, uručim ključeve za deset porodica koje će od danas imati svoj krov nad glavom u Brusu. Ratni vihor sa prostora bivše Jugoslavije odneo je mnogo života i doneo mnogo nedaća svima vama koji ste spas potražili u Republici Srbiji. Na sreću svih nas, od danas možete sa sigurnošću reći da imate novi dom.
Regionalnii stambeni program je zaista jedan izuzetan projekat. Bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze, na prostoru bivše Jugoslavije. Do sada je kod nas dodeljeno skoro 4.000 stambenih rešenja, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica.
Ovi stanovi u Brusu, u koje se vi danas useljavate deo su Potprojekta 4 i ukupna vrednost iznosi 18,4 miliona evra. Do sada smo iz ovog Potprojekta zbrinuli porodice u Arilju, Vrnjačkoj Banji, Staroj Pazovi, Kladovu, Negotinu i Temerinu.
Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima i najveći donator je Evropska unija. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Komeserijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja implementira program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR- a i OEBS-a.
Ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku opštine Brus – gospodinu Saši Miloševiću, što je opština dala značajan doprinos da se ovaj objekat izgradi i uruči korisnicima. Takođe, izražavam zahvalnost našim dragim prijateljima, ambasadoru OEBS-a gospodinu Oriciju, predstavniku Delegacije EU Enriku Visentinu, direktoru Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Draganu Katuci, zatim pomoćniku komesara za izbeglice i migracije Ivanu Gerginovu, kao i celom timu saradnika iz Komesarijata za izbeglice i migracije, čije prisustvo uvek raduje.
Dragi prijatelji, proces pridruživanja Evropskoj uniji je trajno opredeljenje Vlade Republike Srbije. Ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer podrške i razumevanja i sjajne saradnje. Vlada Republike Srbije posvećeno radi na unapređenju života u našoj zemlji u svim oblastima. Još posla ima da se uradi. Mnogo je prepreka i teškoća. Jedno je nesporno – svi smo u tom poslu zajedno – i vi kao građani i mi kao predstavnici vlasti. Samo jedinstveni možemo ostvariti bolje sutra za nas i naše potomstvo.
U to ime živeli i srećan vam nov početak!"

ZgradaRosulje 1119003 ZgradaRosulje 1119004
ZgradaRosulje 1119005 ZgradaRosulje 1119007

Zatim se prisutnima obratio Saša Milošević, predsednik Opštine Brus, potom Enriko Visentin, predstavnik Delegacije EU, kao i  Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Republici Srbiji, i Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

ZgradaRosulje 1119006

U ime izbeglih porodica koje su dobile ključeve stanova prisutnima se zahvalio Dušan Šuša.

ZgradaRosulje 1119020

Potom je ispred zgrade simbolično posađen Kosovski božur a zatim su prisutni obišli zgradu i stanove koje su dobile izbegličke porodice

ZgradaRosulje 1119021

Izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su sa tih prostora izbegle početkom 90-tih godina prošlog veka i od tada su živeli kao podstanari na teritoriji opštine Brus.

ZgradaRosulje 1119017

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE