Brus tribina121119

Na tribini u Brusu koja je održana 12. novembra 2019. godine na temu  "Građanska kontrola javnih nabavki i praćenje planiranja i implementacije budžeta SO Brus"  panelisti su bili Rodoljub Šabić, advokat i exPoverenik za slobodan pristup informacijama od Javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; Nemanja Nenadić - Transparentnost Srbija; Dragan Dobrašinović - Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Tribina je održana u organizaciji NVO “Lokalna Kuća Razvoja Brus” uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo - Srbija iz Beograda, a na tribini su učestvovali i Slobodan Vidojević, odbornik SO Brus i bivši predsednik Opštine Brus; Aleksandar Grbić, ex privatni preduzetnik iz Brusa i Aleksa Stevanović, ex privatni preduzetnik iz Brusa.
Panelisti su pričali na temu informacija od javnog značaja - Rodoljub Šabić, o značaju transparentnosti odluka i rada opštinske vlasti i javnih preduzeća i ustanova - Nemanja Nenadić, o kontroli javnih finansija i javnih nabavki u cilju suzbijanja korupcije - Dragan Dobrašinović, zatim o radu lokalne vlasti i lokalnog parlamenta - Slobodan Vidojević, dok su o privrednom ambijentu i javnim nabavkama na lokalu govorili Aleksandar Grbić i Aleksa Stevanović.
Po izlaganju panelista u diskusiju su se uključili i prisutni građani koji su uglavnom izneli svoja zapažanja i primećene nepravilnosti u radu lokalne vlasti i drugih subjekata na lokalu.
Sajt BrusONLINE.com ne učestvuje u ovom projektu ali je kao i više puta do sada ispratio dešavanje i očekuje da se pojave Građani koji će inicirati mnogo bolji ambijent za život na teritoriji opštine Brus podjednako za sve građane a ne uglavnom za odabrane kao što je to bilo u prethodnom i prethodnim periodima. Takođe uskoro očekujemo pojavljivanje i oglašavanje lokalnih nezavisnih medija jer po rečima organizatora tribine "očekuje se veća participacija građanstva i lokalnih nezavisnih medija" i da ih pitamo "Gde ste bili do sada?"
Nadamo se da će ovaj projekat koji sprovodi Lokalna Kuća Razvoja Brus biti mnogo uspešniji nego projekat iz 2013/14. godine, na temu uvođenja Elektronske pisarnice u OU Brus, koji su radili u saradnji sa Opštinom Brus.
Naredni događaj na temu "Građanska kontrola javnih nabavki i praćenje planiranja i implementacije budžeta SO Brus" planiran je za 21/22. decembar 2019. godine kada bi trebalo da se održi dvodnevna radionica, u Brzeću ili na nekoj lokaciji u Brusu ili okolini, sa krajnjim ciljem da se formira Budžetski Forum sastavljen od predstavnika nevladinog i biznis sektora.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE