O Topličkom ustanku, legendarnom vojvodi Vojinoviću i njegovim hrabrim ustanicima, u Blaževu i okolnim selima, kružile su brojne zanimljive priče. Mnoge su zaboravljene. Neke su uspele da se očuvaju do danas.

Blazevackipredeo

Po okupaciji Srbije u Prvom svetskom ratu u okupacionoj podeli blaževačka regija je ulazila u sastav bugarske okupacione zone. Imajući u vidu slobodarski duh, koji je krasio narod ovog kraja, onda i nije slučajno što su Blaževo, Belo Polje, Iričići i druga okolna sela bili baza komitskog odreda Koste Vojinovića u Topličkom ustanku.

Na prostoru blaževačkog kraja komite Koste Vojinovića vodile su nekoliko najznačajnijih borbi sa Bugarima i Austrijancima.

KVojinovic ceta 1

Jedna od borbi vođena je sa Austrijancima 24. februara 1917. godine na Ćelavici, između sela Iričići, Radunje i Babica. Prema dostupnim podacima tada je poginulo 33, a zarobljen jedan neprijateljski vojnik. U borbi na Ćelavici je poginuo i komita Jović Svetislav iz Sudimlje.

I na kraju ovog kratkog teksta (podsećanja) o Topličkom ustanku u blaževačkom kraju citiraćemo reči Radoljuba Jotića, profesora istorije:
"Često me muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo."
izvor: Radoljub Jotić, profesor istorije


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE