BG Bombardovanje06441 BZP

Kako je izgledala poslednja noć pilota koji su tog strašnog 6. aprila 1941. branili beogradsko nebo od pet puta brojnijih nemačkih štuka, zna jedna kafana u centru Beograda u kojoj su svoje poslednje "civilne" sate proveli piloti Šestog lovačkog puka i potom otišli u smrt.

Vazduh nabijen euforijom u to pozno predvečerje rata snažno oslikavaju i pesme koje su naručivali "Hitleru, milu li ti nanu, ostavićeš kosti na Balkanu" i druge... Sve te pojedinosti ispričali su autorki emisije Smiljani Popov istoričari avijacije koji su ih saznali od pilota koji je te noći bio u istoj kafani, ali je ujutru 6. aprila raspoređen na drugi zadatak, te ostao živ. Videćete i kafanu u kojoj su sedeli, ali i "meseršmite" i kabine u kojima su leteli, upoznaćete neustrašive heroje kroz ličniju, ljudsku perspektivu.
Ova epizoda "Beograda za početnike" pronašla je i poslednjeg potomka neustrašivog pilota Miloša Žunjića koji je tog 6. aprila i poginuo jurišajući na nemačke štuke, zavirila u njegovu zaostavštinu koja čuva ljubavna pisma i razglednice mnogih žena, jer je heroj odbrane Beograda bio i "zgodan ko avion" (kažu svedoci) te lomio nežna ženska srca diljem Jugoslavije. Videćete i zašto!
snimatelj: Zoran Veljanoski, montažer: Vladimir Tasevski, autor: Smiljana PopovDodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE