Biblioteka logo

Narodna biblioteka Brus 30. novembra 20220. godine obeležiće 149 godina postojanja i rada ustanove i tim povodom obezbediće besplatan upis svim novim članovima - u ponedeljak 30. novembra,.

 BibliotekaBrus dokument1871U vreme kralja Milana Obrenovića, godine 1871. kada je Brus proglašen varošicom, viđeniji ljudi doprinose razvoju prosvete i kulture - otvaranjem čitališta, 30. novembra te godine. Tog dana čitaonica je imala 10 knjiga, 4 časopisa, 2 slike većeg formata i 19 učlanjenih osoba. 
Beogradski list "Radnik", izdavača Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica (4. februara 1872. godine). 
Čitaonica nije imala stalni prostor, menjajući ga, aktivnost se odvijala po privatnim kućama, u zgradi Jeličića, i crkvenom domu. 
Opštinska biblioteka u Brusu, osnovana je 1966. godine, na predlog Saveta za prosvetu i kulturu SO Brus, sa parolom - Budimo svi osnivači biblioteke. 1978. godine, biblioteka je dobila svoj stalni prostor, u Domu kulture u namenski građenom prostoru za to, tada je već uneto bilo 4000 knjiga, o kojima se starao jedan bibliotekar. Danas se Biblioteka nalazi u zgradi Centra za kulturu Brus, u prostorijama površine 580 m², raspolaže fondom od oko 40.000 jedinica bibliotekarske građe. 
Biblioteka obavlja izdavačku delatnost od 2010. godine i do sada je objavila više monografskih publikacija. 
Rad Biblioteke je organizovan preko odeljenja: Pozajmnog, Dečijeg - sa čitaonicom i internet čitaonicom, Naučnog - sa čitaonicom, i Zavičajnog odeljenja.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE