MilutinCvejicCveja RIP1

Na današnji dan 1956. godine rođen je Milutin Cvejić Cveja jedan od najsvestranijih umetnika sa prostora Srbije ali i šire. Za njega možemo reći da je bio vrstan slikar, ikonopisac, frulaš, guslar, gajdaš, svirao je i okarinu, duduk, dvojnice, kaval i ostale instrumente koje je samostalno učio i naučio da svira.

Poznavao je i dosta starih zaboravljenih zanata. Svakom instrumentu i umetnosti je prilazio dušom i srcem i zato mu je sve polazilo za rukom i imao puno uspeha. Od svega čime se bavio najviše je voleo da svira frulu i to svoje znanje da prenosi na druge, prvenstveno na decu, kako svoju tako i svu ostalu decu. Nažalost krajem 2020. godine, u najvećem usponu svog rada i na korak do ispunjnja svojih želja i umetničkih ostvarenja izgubio je život na tragičan način...

MilutinCvejicCveja KopFrula

Milutin Cvejić Cveja rođen je 29. marta 1956. u Krivoj Reci kopaoničkoj i bio je jedan od najsvestranijih umetnika sa prostora prelepe Srbije. Kao mali učio je samostalno da svira narodne duvačke instrumente u svom selu na padinama Kopaonika dok je obavljao poljoprivredne radove a najčešće je to bilo dok je čuvao stada ovaca sa svojim vršnjacima i starijim meštanima. Osnovnu školu je završio u Krivoj Reci a dalje školovanje u Brusu. Odličan je bio i kao fudbaler pa je tako igrao za lokalne fudbalske klubove u Brusu, FK FUD i FK Kopaonik, na radost navijača koji su uživali u njegovoj igri i driblinzima. Po završetku fudbalske karijere jedno vreme je bio i trener FK FUD, a bio je aktivan i kao veteran igrajući utakmice i podržavajući sva okupljanja i druženja

Cveja je voleo da svira frulu više od svega i to je bio njegov identitet, ali uvek je hteo sam da istražuje i nauči da svira druge narodne instrumente i uvek je hteo da bude svestran čovek.

Voleo je i slikarstvo a bio je aktivni učesnik svih slikarskih kolonija "Kozniku u pohode" koja se održava u Brusu avgusta meseca, dok je aprila meseca 2019. godine imao i samostalnu izložbu slika u Centru za kulturu Brus


(Fotografije sa izložbe slika pogledajte na kraju teksta)

Sa svojom suprugom Vesnom, koja mu je bila oslonac tokom života, Cveja je podigao četvoro dece, tri ćerke i sina, na koje je preneo interesovanje za tradicionalne muzičke instrumente i muziku, kao i svoje umetničko znanje. Svo četvoro dece (Kristinu, Natašu, Slađanu i Slađana) je izveo na put i fakultetski obrazovao iako sam nije bio fakultetski obrazovan ali je očigledno znao šta to znači za decu.
Kristina Stanković je završila etnomuzikologiju u Novom Sadu gde i sada živi. Nataša Marsh, završila je medicinski fakultet u Beču, gde i sada radi kao lekar. Blizanci Slađana i Slađan bave se muzikom - Slađana Mijović je završila osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu - na smeru za Violinu, i trenutno radi u Podgorici kao zamenik koncert majstora u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Slađan Cvejić (blizanac sa Slađom), završio je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na smeru za Violinu, a u Kragujevcu je završio osnovne i master studije na smeru Kontrabas - trenutno radi kao kontrabasista u Beogradskoj filharmoniji.

KUUKopaonicka frula 1

Cveja se sa svakog festivala ili takmičenja vraćao sa najvišim nagradama kao solista a kasnije i sa svojom frulašima članovima KUU "Kopaonička frula". Nastankom udruženja naglo se razvilo interesovanje za frulu i sviranje na fruli u Srbiji. Sve do 2007. godine, kada je osnovano Udruženje frulaša i nije bilo dece, sem njegove, da se interesuju u tolikom broju za sviranje na ovom tradicionalnom instrumentu. A danas ima ih mnogo što je samo pokazatelj da je Cveja išao pravim putem u očuvanju narodnog stvaralaštva.
Treba napomenuti i da je Cveja prvi odveo mnogo dece u vidu orkestra u Prislonicu kod Čačka gde se tradicionalno održava Republički sabor frulaša, a kada je prvi put odveo svoju ćerku Kristinu na takmičenje u Prislonicu takoreći i nije bilo dece da se takmiče.

KUUFrula 04191

Od mnogobrojnih nagrada izdvojićemo svakako Majstorsko pismo za čuvanje tradicije Balkana,a najveći uspeh, po njegovoim rečima, bio mu je formiranje kulturno umetničkog udruženja "Kopaonička frula", na koje je i bio najviše ponosan i sa kojim se redovno odazivao pozivima na manifestacije ili smotre a naročito akcijama u humanitarne svrhe.

Koliko je Cveja bio talentovan i vešt u prenošenju znanja sviranja frule na svoje učenike primer je događaaj iz jula meseca 2013. godine.

MilutinCvejicCveja 0713

Naime 26. jula 2013. godine na Kopaoniku se održavao drugi dan tradicionalne manifestacije "Dani borovnice" koji je trebalo svojim nastupom da otvori KUU "Kopaonička frula". Autor ovog teksta je putovao zajedno sa frulašima, Cvejom i Goranom Bekrićem - koji je tada bio član uprave udruženja. Prilikom polaska krenuo je razgovor kako bi frulaši mogli da iznenade prijatno goste na Kopaoniku i stiglo se do predloga da to bude himna Srbije BOŽE PRAVDE. Iako to frulaši nisu uvežbavali Cveja je rekao da će uspeti da uvežbaju na putu do Kopaonika i nastupiti sa tom melodijom. I odmah se pristupilo vežbanju u kombiju... i za nekih 20ak minuta melodija je pripremljena. Tog 26. jula 2013. deo frulaša KUU "Kopaonička frula" je po prvi put izveo javno himnu Srbije BOŽE PRAVDE koju su kasnije izvodili na svakom nastupu:

Da je Milutin Cvejić Cveja sa svojim kulturno umetničkim udruženjem "Kopaonička frula" iz Brusa godinama unazad radio na očuvanju folklorne tradicije Srbije govori i prilog RTV Brus

"Milutin Cvejić Cveja je sigurno jedan od najsvestranijih umetnika sa prostora prelepe Srbije u oblasti kulture, umetnosti i tradicije. Za njega možemo reći da je slikar, ikonopisac, frulaš, guslar, gajdaš, svirao je okarinu, duduk, dvojnice, kaval, i poznavao je dosta starih zaboravljenih zanata. Dugo godina se bavio učenjem dece iz svih ovih oblasti, a najviše frule. Umeo je da motiviše decu za sva umetnička zanimanja, da otkrije njihove talente i darovitosti, i da ih usmeri tamo gde će kasnije dati najbolje rezultate. Postavljao je osnov i dobar temelj svoj deci, i bio srećan kada ga njegovi učenici nadvise. Stvorio je udruženje sa više sekcija koje je bilo vodeće u održavanju sabora i manifestacija u Srbiji a njegovi frulaši u raznim kategorijama su među najboljim u Srbiji.
Na Evropskoj kulturnoj baštini u Beogradu, Milutin Cvejić Cveja je proglašen za najvećeg učitelja frule u Evropi, a njegova Kopaonička frula, za najveću školu frule u evropi.
U oktobru mesecu, tačnije 16. oktobra 2020. godine je sa svojim frulašima bio moj gost na koncertu u Etnografskom muzeju, što su zabeležili snimatelji portala Stvarnostonline:

Koncert je okarakterisan kao jedan od najboljih, gde je sigurno posebno značajno prisustvo  Cveje i njegovih sjajnih frulaša.
Njegova dugogodišnja želja da napravi veliki sabor frule u svom Brusu je dobila zeleno svetlo od Opštine, što ga je učinilo veoma srećnim ali nažalost nije dočekao ostvarenje svog sna." rekao je Vlada Baralić, frulaš profesionalac – majstor frule - profesor frule u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu.

Milutin Cvejić Cveja je više od trideset godina podučavao decu i borio se da održi tradiciju frule, koja je srpski brend. Dugi niz godina je radio posvećeno bez honorara, davao je mnogo, a za uzvrat očekivao samo podršku, radujući se uspesima svojih đaka koji su izrastali u divne ljude kakav je bio i sam Cveja.

Godišnji koncert KUU Kopaonička frula održan je u oktobru 2019. godine:

Uspeo je kao učitelj sviranja na fruli da otkrije mnoge talente i izbrusi ih u prave majstore frulaše, od kojih pominjemo nekolicinu: Saška Dimitrijević, Emilija Nedeljković, Dajana Đokić, Valentina Mićić, Stefan Dimitrijević, Vladimir Veljić, Miloš Planiničić, Darko Kričak, Ljubiša Đorđević, Jovan Burgić, Janko Jeličić, Luka Milanović, Anastasija Petrović, Selena Lazarević... i mnogi drugi koji su osvajali i osvajaju nagrade na takmičenjima, a većina je i posle odlaska iz Brusa nastavila sviranje na fruli u drugim kulturno umetničkim društvima i muzičkim institucijama čuvajući tradiciju Srbije i šireći zvuk frule svog učitelja Milutina Cvejića Cveje.

Nažalost život je okončao tragično i sahranjen je 06. januara 2021. godine na gradskom groblju u Brusu a njegovi frulaši su ga ispratili na večni počinak uz melodije na fruli.

Frulasi Brus060121

Sve ovo je samo sećanje i jedan mali deo priče o umetničkoj gromadi Milutinu Cvejiću Cveji, njegovom talentu, umetničkom radu i trudu na očuvanju folklorne tradicije Srbije. Oktobra meseca 2019. godine Cveja je bio u svom rodnom selu Kriva Reka i tada odsvirao na fruli jednu kraću melodiju:

Voleo je Brus i nikada nije ni razmišljao da ga napusti i zato se iskreno nadamo da će Cvejina neispunjena želja, da formira Veliki sabor frulaša u Brusu na koji bi pozvao sve frulaše iz cele Srbije, biti ispunjena u narednom periodu i da će sabor i nagrada poneti ime "Milutin Cvejić Cveja" u čast velikog umetnika koji je bio čuvar istorije i tradicije Srbije...
Tekst priredio: N.Miljković
izvor: porodica Milutina Cvejića, KUU Kopaonička frula, Vlada Baralić, RTS-Kvadratura kruga, Stvarnostonline, RTV Brus, VestiONLINE, BrusONLINEDodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Александар Милутиновић 37d
Надам се да ће Цвејина заоставштина да настави да расте и да ће млади однеговати и бруску и српску фрулу. Заслужио је то... Некада медији имају конструктивну улогу као што је овај текст, а у данашње време често узимају улогу тужиоца и судија пре било чега и могу да нанесу велике штете. Треба нам више такта и мере у опхођењу, посебно у неспецифчним ситуацијама и више одговорности у писаним делима...Заиста леп текст.
| 1 0
Vlada Baralić 42d
Divan je tekst o Milutinu Cveiću Cveji.
Još mnogo informacija i dobrih dela postoji o Cveji Velikanu. Mislim da bi u budućnosti sva njegova dela mogla da stanu u knjigu, koja bi večno čuvala sećanje na Cveju. Večna mu slava.
Pohvale autoru.
| 1 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE