EtnoGrupaBrus 0622e

U organizaciji Etno grupe Brus 08. juna u Brusu je održan seminar "Specifičnosti primene duvačkih i udaračkih muzičkih instrumenata u narodnoj folklornoj baštini" pod pokroviteljstvom  Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština Republike Srbije.

Na seminaru, kom je prisustvovalo oko 60 polaznika, stručna predavanja su održali  profesori muzike iz Niša - Miloš Mijatović i Marjana Mitrović Stepanović.

EtnoGrupaBrus 0622f

"Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština, Etno grupa Brus organizovala je seminar koroz projekat “Specifičnosti primene duvačkih i udaračkih muzičkih instrumenata u narodnoj folklornoj baštini”. Ovaj projekat je namenjen edukaciji umetničkih rukovodioca KUD-a, članovima folklornih ansambala, članovima muzičkih udruženja… Akcenat je predstavljanje narodnih i ponarođenih duvačkih i udaračkih instrumenata, njihova uloga i primena u narodnom stvaralaštvu, narodna nošnja, specifičnosti i značaj nošnje u kulturi i tradiciji srpskog naroda, značaj negovanja izvornosti i tradicije u folkloru… Stručno predavanje su održali profesori Miloš Mijatović, redovni profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i Marjana Mitrović Stepanović, profesor Muzičke škole u Nišu.  Oni su svoje muzičko znanje i iskustvo podelili sa prisutnima koji su imali priliku da čuju i vide različite instrumente: frula, dvojnice, daire, def, tarabuka, goč, klarinet, kaval, gajdenica... Na kraju predavanja svim polaznicima seminara su dodeljeni sertifikati." - rekli su u Etno Grupi Brus.

EtnoGrupaBrus 0622e

Etno grupa Brus je jedno od aktivnih kulturno-umetničkih društava u opštini Brus koje predstavlja kulturu, tradiciju i narodne izvorne pesme bruskog i rasinskog kraja ali i drugih krajeva Srbije. Ovo društvo broji oko 50 aktivnih članova gostuju i nastupaju na raznim priredbama, koncertima, humanitarnim akcijama, festivalima širom Srbije ali i u inostranstvu što dokazuje veliki broj osvojenih nagrada i uručenih priznanja, pohvala i zahvalnica. Ipak, kako kažu u društvu, najveći uspeh je uključenje velikog broja mladih u rad udruženja kojima stariji članovi prenose umeće i znanje pevanja izvornih pesama i sviranja na  narodnim i ponarođenim duvačkim i udaračkim instrumentima.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE