Blace kucaDrainacR1

Blace 10.04.2023. U selu Trbunje kod Blaca završeni su radovi na sanaciju rodne kuće Rada Drainca prema projektu koji odobren od strane Ministarstva kulture i informisanja kroz program Gradovi u fokusu.

Blace Drainac

“To je mesto kome predstoji divna budućnost ... Divna je okolina toga mesta. Romantika, pitoresknost - sve to ostavlja lepu impresiju ma u koje doba godine čovek bio. Okolo planine, pune šuma, a dalje zelene doline i mladi plodni brežuljci... pisao je o Blacu Rade Drainac 1923 u listu “Samouprava”.

Radojko Jovanović, alias Rade Drainac, rođen je 4. avgusta 1899. godine u selu Trbunje nadomak Blaca. Njegov kratki ali (pre)burni život okončan je u Državnoj bolnici u Beogradu 1. maja 1943.

Sahranjen je na parceli 38 (grob 509), bez mesta stanovanja, i bez najbližih srodnika na sahrani, kako je napisano u registru umrlih.

Autentični boem, prećutkivan, jer nije mogao biti uklopljen u komunistički kliše književno-političke politike, odmah posle II velikog rata. Ne baveći se formom toliko koliko drugi pesnici njegovog doba, tražeći stalno u okviru jednog i sličnog on je bio uveren da je nepatvoren pesnički govor važniji od forme i to mu je u onim najsrećnijim trenucima polazilo za rukom.

Njegova anakreontska strofa, kada je koristi, sa naglim ritmičkim rezom u četvrtom stihu, čini ga neponovljivim u našoj lirici. Ipak, revalorizaciju njegove lirike tek očekujemo, a time i blački kraj, satisfakciju, što je „iznedrio“ jednu ovakvu ličnost.
foto: arhiva, izvor:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE